Kilometers 2008

Zaterdag 20 december heb ik de Kersttocht in Halsteren gelopen. Daarmee komt de totale afstand voor 2008 op :

 

757,8 km

Beste wensen voor 2008

Wens

Kilometers 2007

Zaterdag 29 december heb ik de Vijfdorpskernentocht gelopen. Daarmee komt de totale afstand voor 2007 op :

841,4 km

Hierbij zijn ook de stukjes Deltapad (22 km) en de Kustmarathon Zeeland (42,2 km) gerekend. Deze wandelingen staan niet in het wandelboekje.

Traditionele Nieuwjaarslopen THOR

Bron : Internetbode

Op Nieuwjaarsdag organiseert THOR haar traditionele nieuwjaarsloop in Roosendaal. Deze loop is toegankelijk voor alle categorieën lopers, wedstrijdatleten en trimmers, maar ook voor de wandelaars en Nordic Walking zijn er diverse mogelijkheden.

Diverse afstanden

Voor de hardlopers zijn er 3 afstanden naar keuze, nl. 7, 10 en 15 km. Het eerste gedeelte van de route loopt men nog bij elkaar, maar na ongeveer 2.5 km moet men een keuze maken in afstand. Voor de wandelaars en Nordic Walking zijn er routes uitgezet van 5, 8.5 en 10 km. Men kan op deze wijze de route zelf uitbreiden tot zelfs 23.5 km. Rustpauzes zijn steeds in het Thorhonk. De wandelaars en Nordic Walking kunnen naar keuze starten tussen 09.00 en 11.00 uur. De hardlopers gaan allemaal tegelijk van start om 11.00 uur.

Lees verder...

Vierdaagse Nijmegen 2007 grootste publieksevenement

Persbericht http://www.4daagse.nl/ (21-12-2007)

Nijmegen en omgeving herbergde dit jaar in de derde week van juli het grootste publieksevenement van Nederland.

Bij elkaar scoren de Vierdaagse afstandsmarsen en de Vierdaagsefeesten zoveel deelnemers, toeschouwers en bezoekers en hebben de media zoveel aandacht aan de Vierdaagse Nijmegen 2007 geschonken, dat de Vierdaagse Nijmegen 2007 zonder twijfel als grootste beschouwd mag worden.

Op de bekende Respons Evenementen Monitor Top 100 van dit jaar, eindigen beide Nijmeegse evenementen in de top tien. De Vierdaagsefeesten staan op de derde plaats, de Vierdaagse afstandsmarsen op de zesde plaats. De Respons Top 100 wordt in 2007 aangevoerd door de Rotterdam Marathon.

Lees verder...

Prettige Feestdagen

Kaart

Samen tegen kanker

 Samen tegen kanker

Inschrijven Vierdaagse 2008

Vanaf maandag 4 februari 2008 start de inschrijving voor de 92ste Vierdaagse. Lees meer op de Vierdaagsesite

Aan de 92ste vierdaagse kunnen maximaal 45.000 personen deelnemen.

Hieronder staan enkele zaken over de inschrijving.

HIERAAN KUNNEN GEEN RECHTEN WORDEN ONTLEEND, KIJK VOOR LAATSTE INFORMATIE OP DE VIERDAAGSESITE.

De inschrijving is ook dit jaar weer verdeeld in 2 periodes 

Periode 1 

Maandag 4 februari 2008 (00.00 uur) tot en met vrijdag 7 maart 2008 (24.00 uur).

Tot de inschrijving in de eerste periode is toegelaten:

 • degene die de 91e Vierdaagse in overeenstemming met de reglementen met succes heeft volbracht
 • degene die aan de 91e Vierdaagse zonder succes heeft deelgenomen én die de 89e Vierdaagse in overeenstemming met de reglementen heeft volbracht
 • degene die aan de 91e Vierdaagse zonder succes heeft deelgenomen én die is geboren in het kalenderjaar 1995
 • degene die is geboren in het kalenderjaar 1996
  Inschrijven is alleen mogelijk op de voor de inschrijver geldende reglementaire of keuzeafstand.

Periode 2

Maandag 10 maart 2008 (00.00 uur) tot en met vrijdag 11 april 2008 (24.00 uur).

 • Iedereen die niet voldoet aan voorwaarden van periode 1
 • Iedereen die wel voldoet aan de voorwaarden van periode 1 maar zich toen niet heeft ingeschreven.

Na inschrijving 

Indien na de sluiting van de tweede periode van inschrijving het aantal van 45.000 niet is bereikt, bestaat de mogelijkheid van na-inschrijving.

Maandag 14 april 2008 (00.00 uur) tot en met vrijdag 30 mei 2008 (24.00 uur), of zoveel eerder als op de Centrale Administratie de laatst toegestane inschrijving is ontvangen.

Foto's kustmarathon collega

Een collega heeft me nog een aantal foto's gestuurd die hij had gemaakt van mij tijdens de kustmarathon (wandelen) van 7 oktober 2007.

Stormvloedkering 1
Stromvloedkering 2

Stormvloedkering 3

De foto's zijn gemaakt op de stormvloedkering.

Vierdaagsefeesten brengen 28 miljoen euro op.

Bron : VierdaagseNijmegen.com  (22-11-2007)

De Vierdaagsefeesten hebben het afgelopen jaar naar schatting 28 miljoen euro opgebracht. Er werden 1,4 miljoen bezoeken aan de stad gebracht. Het aantal bezoekers op de woensdag en donderdag is sterk toegenomen. De waardering voor de feesten is erg hoog. De bezoekers geven de Vierdaagsefeesten een dikke acht.

Lees verder...

Oude nieuwsbrieven

Vanaf woensdag 14 november komen oude nieuwsbrieven van de weblog http://tinykouters.blogse.nl/ op deze site te staan onder nummer 15 bij de Categorieën. Je kunt natuurlijk altijd lid worden dan krijg je als eerste de nieuwe Nieuwsbrief in je postvak.

Meer ruimte voor Vierdaagselopers

Inschrijflimiet verlaagd tot 45.000, zondag wordt bij Vierdaagseweek betrokken.

Bron : Het wandelsportmagazine. (oktober 2007)

 

Veel minder deelnemers aan de Vierdaagse dan voorgaande jaren, waardoor er meer ruimte op de routes was en waarmee het wandelcomfort voor de Vierdaagselopers dit jaar aanzienlijk steeg.

 

Dat was de meest gehoorde po­sitieve reactie op het verloop van de 91'te Vierdaagse, die het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE goed in zijn oren heeft ge­knoopt: nu al is besloten om de inschrijflimiet voor de 92ste Vierdaagse in 2008 te stellen op 45.000.

Lees verder...

Foto's Reünie Gouden Kruis Dragers

Op de site van de Gouden Kruis Dragers staan sinds kort foto's van de 4Daagse en de reünie.

Hieronder de foto's waarop mijn broer en ik staan.

Aankomst

Vertrek

Grenswandeltocht

Bron : Internetbode

Op 29 september organiseerde de wandelvereniging Thor voor de 13e keer De Grenswandeltocht.  

Ondanks het slechte weer waren er 330 wandelaars. Enigszins met een nat pak en flinke vuile schoenen en broekspijpen volbracht ieder tot volle tevredenheid zijn gekozen afstand. De ehbo-man had vandaag een rustdag. Geen enkele keer werd hij opgeroepen. Onderweg liet een warme kop koffie of soep zich goed smaken op de verschillende rustposten. Ook het uitgedeelde appeltje ging er in als koek.  

De natuurliefhebbers onder de wandelaars hebben zeker genoten van de herfsttinten aan de bomen en struiken en van de mooie paddestoelen langs de paden.  

De opbrengsten van deze tocht kwamen geheel ten goede van de Kankerbestrijding. Totaal kon een bedrag van ruim € 450,00 gestort worden op rekening van het kwf; €400,00 uit opbrengsten van de inschrijfgelden en nog ruim € 50,00 van de collectebussen.

Bonnenregen

Zaterdag 6 oktober 2007 vond de kustmarathon plaats. Evenals de wandelmarathon van 7 oktober (die ik heb gelopen) was het een groot spektakel meet veel deelnemers en supporters. Helaas was er  (zoals u ook hieronder kunt lezen) voor een aantal lopers, supporters , hulpverleners ...  een flinke kater. Ik wil geen uitspraak doen over het juist optreden van de Zeeuwse politie, ik wil alleen zeggen dat het jammer is dat zo'n groot spektakel voor een aantal zo verpest is.

De Zeeuwse Kustmarathon heeft duizenden loopliefhebbers zaterdag een werelddag bezorgd. Binnen vijf jaar is het evenement uitgegroeid van een geintje tot een sportief visitekaartje van de provincie.

De enige smet was het optreden van de Zeeuwse politie. Ze had zich rond de marathon wel iets sportiever kunnen opstellen. Over het hele parkoers werden tientallen volgers van de marathon op de bongeslingerd, omdat ze hun auto enkele minuten in de berm hadden geparkeerd.

Terecht claimen gedupeerden dat dit antireclame is voor de provincie.

De Kustmarathon stond al maanden op de kalender. Ook was al maanden bekend dat er zo'n duizend atleten' de mooiste en zwaarste marathon van Nederland' zouden gaan lopen. Dieduizendlopers nemen vanzelfsprekend ook een gevolg mee. Kortom: het was al maanden bekend dat er op 6 oktober 2007 duizenden mensen op de been zouden zijn langs de Zeeuwse kust.

Twee maanden geleden is het verkeerde voorbeeld gesteld met de bonnenregen in de Gemeente Veere tijdens de eerste echte stranddag. Daaruit had de politie lering kunnen trekken. Maar als een zwartloper mengde de politie zich afgelopen weekend onder het marathonpubliek en trok veelal zonder waarschuwing en compassie het bonnenboekje. De mooiste en zwaarste marathon werd zo ook meteen de duurste marathon van Nederland.

De provincie kan een voorbeeld nemen aan Friesland. Een evenement als de Elfstedentocht trekt nog veel meer volk dan de Kustmarathon.

In het hoge noorden begrijpen ze dat je dan soms een fout geparkeerde auto door de vingers moet zien. Het is tenslotte een feestdag. Voor velen kwam zaterdag langs de Zeeuwse kust de kater echter al vóór het feest.

EEN

Tijdens de Vierdaagse van Nijmegen werden shirts uitgedeeld van EEN.

www.een.nl

Ook ik heb mijn stem gegeven net als een aantal bekende Nederlanders.

www.een.nl

www.een.nl

www.een.nl

www.een.nl

Wandelen met Thor voor fonds van KWF

Bron : BNdestem (26 september 2007)

Wandelvereniging THOR in Roosendaal houdt zaterdag een grenswandeltocht voor het Koninklijk Wilhelmina Fonds (KWF), alias de kankerbestrijding.

THOR houdt voor de eerste maal zo'n wandeltocht. Dit gebeurt op initiatief van Frans Kerstens, die nu penningmeester is van KWF. Voorheen was hij een actieve wandelaar bij THOR.

Iedereen die wil wandelen, kan zich hiervoor melden bij het Thorhonk die dag. De deelnamekosten hangen af van de te lopen afstand: minimaal 1 en maximaal 2,50 euro. Alle afstanden beginnen in principe om acht uur 's morgens, maar mensen kunnen desgewenst ook later beginnen. Er zijn vijf afstanden. Voor de tocht van 30 en 40 kilometer kunnen mensen starten tussen acht tot negen uur. De aanmeldingsperiode voor de afstanden van 20 en 25 kilometer is tussen acht en elf uur. Voor de kortste afstand (13 kilometer) kunnen mensen zich nog tot één uur 's middags aanmelden. De langere wandeltochten gaan België in. De korte route voert naar Horendonk en gaat terug naar Roosendaal.

Kerstens zou graag zien dat er veel verschillende mensen komen wandelen. De diverse afstanden zijn met name bedoeld om verschillende mensen te lokken. Niet alleen de 'echte' wandel-die-hards, maar ook de gezinnen met kinderen. Nordic-walkers zijn ook welkom.

De opbrengst van de grenswandeltocht komt geheel ten goede aan het KWF. De wandelroutes zijn aangegeven en onderweg zijn controle- en rustpunten te vinden. De tocht begint bij het Thorhonk en zal daar ook eindigen.

Verjaardagskaart Gouden Kruis Dragers

Vanwege mijn 44ste verjaardag ontving ik van de Vereniging Gouden Kruis Dragers Vierdaagse de onderstaande kaart.

Verjaardagskaart 2007

Brief KWF Kankerbestrijding september 2007

Donderdag 13 september ontving ik een 2de brief als dank voor mijn donatie n.a.v. de Vierdaagse van Nijmegen 2007.

(Klik op de brief of op lees verder onder de brief om de inhoud te lezen.)

Brief september 2007
Lees verder...

Vierdaagse lijkt veiligst bij maximaal 27 graden

Bron : Gelderlander (15-09-2007)

De Nijmeegse Wandelvierdaagse lijkt bij een temperatuur van maximaal 27 graden geen extra gevaar voor oververhitting op te leveren. Bij de afgelopen Vierdaagse raakte niemand van de 65 onderzochte deelnemers oververhit.

Water drinkien

De temperaturen varieerden van 11 graden ’s ochtends tot maximaal 27,3 graden ’s middags.

Een en ander blijkt uit onderzoek van hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman van UMC St Radboud. Een tweede conclusie: of iemand veel of weinig drinkt, zegt weinig over de kans op oververhitting. De behoefte aan vocht is sterk individueel bepaald.

Lees verder...

Watergebruik opvallend tijdens Vierdaagse

Bron : Gelderlander (14-09-2007)

De hoeveelheid vocht die deelnemers aan de Vierdaagse drinken tijdens de wandeltocht, loopt zeer sterk uiteen. De temperatuur vormde tijdens de Vierdaagse in juli voor geen enkele wandelaar een probleem. 

Drinken Vierdaagse

Dat zijn de vrijdag gepresenteerde resultaten van een medisch onderzoek tijdens de afgelopen Vierdaagse. Voor het onderzoek slikten 65 proefpersonen een sensorpil, die vier dagen lang de lichaamstemperatuur doorgaf. Aanleiding was het overlijden van twee deelnemers aan de extreem warme Vierdaagse van 2006. De 65 proefpersonen moesten elke dag een vragenlijst invullen. Ook werd er bloed afgenomen.

Lees verder...

Reünie Gouden Kruisdragers 8 september 2007

Foto's reünie 

Verslag reünie 2006 te Beverwijk 

De Reünie van de Vereniging Gouden KruisDragers Vierdaagse zou dit jaar plaatsvinden in één van de jongste steden van Nederland (Almere). De stad bestaat ongeveer 30 jaar en is ontstaan door inpoldering van de Zuiderzee.

Dus op zaterdag 8 september ben ik om 7.30u samen met mijn broer vertrokken naar Almere. Het was ruim 1½ uur rijden en om 9.30u begon de ontvangst. We konden dus rustig aan doen en onderweg nog even stoppen.

Zo arriveerden we om 9.30u bij het Anna-park te Almere waar de reünie begon. Omdat in Almere nog steeds wordt gebouwd stond het Anna-Park bij de meeste navigatiesystemen er nog niet in. Op mijn PDA gelukkig wel dus we konden gewoon het laatste stuk met de TomTom afleggen. Overigens had ik voor alle zekerheid ook de route uitgeprint.

Lees verder...

Logs verplaatst naar http://vierdaagsevannijmegen.blogse.nl

Vandaag , donderdag 6 september heb ik de weblogs van mei 2007 verplaatst naar de archiefweblog. http://vierdaagsevannijmegen.blogse.nl/

Ook zijn de wandelverhalen t/m mei 2007 ook verwijderd. Ze zijn nog wel te lezen op mijn archiefweblog.

http://vierdaagsevannijmegen.blogse.nl/log/1-trainingentochten-vierdaagse

Veel leesplezier

Programma reünie Gouden Kruis Dragers 8 september 2007

Om 10.00 u zal daar de dag worden geopend met een kopje koffie en een versnapering.

Na de ontvangst op Anna Park (Almere) begint het werkelijke programma, dat bestaat uit een stadswandeling onder begeleiding van gidsen, een presentatie door de Stadshistoricus en een busrondrit langs alle stadsdelen van Almere. Voor het volgen van de verschillende onderdelen zult u in groepen worden verdeeld. Tussentijds ontmoet u elkaar weer en ook onderling ‘ruilen’ van groep is zeker mogelijk. Wij streven er natuurlijk naar, dat u bij elk van de onderdelen van de dag maximaal kunt genieten van het moois dat Almere te bieden heeft.  

Uiteraard voorziet de dag in een lunch, die zal worden gebruikt in het stadscentrum.

Aan het eind van de dag verzamelen alle deelnemers zich weer op Anna Park, waar de dag zal worden afgesloten met de huldiging van de jubilarissen. Uiteraard gebeurt dit onder het genot van een drankje.

Startnummer wandelmarathon Zeeland bekend

Vrijdag 31 augustus lagen de papieren van de Strandmarathon Zeeland binnen. Mijn startnummer is 1502.

Startnummer

Dat betekent dus dat ik om 8 uur zal starten bij startgroep 4.

Lees verder...

Route Kustmarathon Zeeland

Nog een ruime maand dan is het weer tijd voor de kustmarathon.

Hieronder de route.

Kustmarathon

Lees verder...

Lopen voor zilver en KWF Kankerbestrijding

Tijdens de Vierdaagse van Nijmegen 2008 zal mijn moeder gaan wandelen voor het zilveren kruis. Ze zal deze vierdaagse gesponserd gaan lopen voor KWF Kankerbestrijding.

KWK logo

Ook ik heb in 2005 (tijdens mijn 10de Vierdaagse) voor dit doel gelopen.

Meer weten kijk dan regelmatig op :

http://lopenvoorzilverenkwf.blogse.nl/ .

Gladiolen (Beter laat dan nooit)

Zoals al werd beschreven in het verslag van de 4de wandeldag (Dag van Cuijk) was het mijn collega van ROC Zeeland Vestiging Goes dit jaar (door blikseminslag op de lijn Arnhem - Nijmegen) weer niet gelukt mij de gladiolen op de Via Gladiola te overhandigen.

Gladiolen

Daarom werd ik woensdag 22 augustus nog verrast met een bos gladiolen die ik nu op mijn werkplek heb staan. 

Limerick

Hieronder een limerick uit mijn nieuwsbrief van 15 augustus 2007.

Er was eens een wandelaar uit Roosendaal,

die de eerste dag begon aan zijn Vierdaagseverhaal.

De tweede dag had hij al last van een blaar op zijn teen,

maar de derde dag was hij er al weer overheen.

Daarom liep hij de vierde dag over de Via Gladiola met veel kabaal.

Vierdaagse wint zaak belasting

Wandelparcours is ‘tijdelijk ingerichte sportaccommodatie’.

Grootschalige sportevenementen op de openbare weg zoals de Nijmeegse Vierdaagse, Amstel Gold Race, Marathon van Rotterdam, City Pier City in Den Haag en de Friese Elfstedentocht hoeven definitief niet het hoogste btw-tarief van 19 procent te betalen op inschrijfgelden van de deelnemers. Het tarief van 6 procent volstaat, zo heeft de Belastingkamer van de Hoge Raad gisteren besloten.

Lees verder...

Nieuwsbrief bestaat 1 jaar

Woensdag 15 augustus 2007 zal weer een nieuwe Nieuwsbrief worden verzonden naar alle leden van deze weblog (http://tinykouters.blogse.nl/). In deze nieuwsbrief veel foto's van de afgelopen Vierdaagse.

Maar er is nog een heugelijk feit. De Nieuwsbrief bestaat dan precies 1 jaar. Iedere maand ronde de 15de verstuur ik mijn Nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief augustus 2006

Wil je deze speciale Nieuwsbrief ontvangen wordt dan lid van mijn Nieuwsbrief door je in te schrijven.

Dat kan door aan de rechterzijde je E-mailadres in te vullen.

Je krijgt dan een E-mail. VERGEET NIET de link van deze E-mail aan te klikken. Je lidmaatschap is dan bevestigd.

Ik stuur de nieuwsbrief altijd b.b.c. op.

Brief KWF Kankerbestrijding augustus 2007

Vrijdag 3 augustus ontving ik onderstaande brief als dank voor mijn donatie n.a.v. de Vierdaagse van Nijmegen 2007.

(Klik op de brief of op lees verder onder de brief om de inhoud te lezen.)

Brief KWF

Lees verder...

THOR-lopers halen de finish in Nijmegen

Bron : Internetbode Roosendaal  (29 juli 2007)

34.019 wandelaars lopen Nijmeegse Vierdaagse uit De Roosendaalse leden van THOR die de Roosendaalse Bode voor aanvang van de Nijmeegse Vierdaagse interviewde hebben allemaal de finish gehaald. In totaal liepen 34.019 enthousiaste wandelaars de Vierdaagse geheel uit. Will Pardon liep elke dag de vijftig kilometer. De andere THOR-leden hebben er ieder honderdtwintig kilometer in vier dagen tijd opzitten.       

Thor

Dinsdag waren in totaal 37.505 deelnemers van start gegaan op het wandelfestijn. In totaal vielen 3.486 lopers uit van wie slechts 288 mensen op de laatste wandeldag. Opvallend, want op die laatste dag viel de regen met bakken uit de hemel. Will Pardon liep de vijftig kilometer en kwam vrijdag lang voor de regen al binnen. Niet zo gek, want hij vertrok 's ochtends al rond vier uur.

De vriendengroep van THOR die meeliep had pech.

Zij moesten de laatste minuten van de Vierdaagse toch nog door de regen banjeren.

Lees verder...

Sterren krijgen nog een staartje

Gelderlander (28 juli 2007)

Zaterdag, 28 juli 2007 - NIJMEGEN - Eén ding is duidelijk: er moet wat gebeuren aan het wegdek op de St. - Annastraat. Mogelijk moet er een nieuwe toplaag komen.

Dat zou betekenen dat de kleurige sterren die met de Vierdaagse het wegdek sierden, een duur staartje krijgen.
Over een lengte van driehonderd meter vertoont de weg grote kale plekken. Die zijn veroorzaakt doordat de sterren met water zijn gestraald. De sterren waren door kunstenaars op het wegdek aangebracht voor de wandelaars van de Vierdaagse. De gemeente Nijmegen heeft opdracht gegeven voor die sterren omdat ze daarmee haar imago van gezonde stad wilde benadrukken.

Lees verder...

Tullepetaonse Walker

Lees de Vierdaagse verhalen van mijn broer door op het onderstaande kaartje of link te klikken.

Tullepetaonsewalker

Tullepetaonsewalker

Verder gaat mijn broer volgend jaar de Kennedymars van Someren ( 5 op 6 juli 2008) lopen.

Deze ervaringen zijn te lezen op zijn Kennedymarsweblog.

Programma Vlaggenparade

Voorprogramma

18.00 uur Aanloop (D.J Nick van Mansum)

18.30 uur Inloop (Kwik Bacchus Band (Nederland))

18.57 uur Opening

Programma

19.00 uur   

Opening van de Vlaggenparade met medewerking van parachutisten van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor luchtvaart.
Eregasten: drs. Thom de Graaf, burgemeester van Nijmegen en generaal Di Berlijn, Commandant der Strijdkrachten.

19.15 uur

'Retrospective 2007'

In een wervelende show gaan we aan de hand van beelden op de videoschermen en een speelse choreografie op de mat terug in de tijd. In stappen van 25 jaar zien wat er was, wat is blijven hangen in onze herinnering en hoe we het nu ervaren. Achtereenvolgens komen aan de orde:

 

1932 Wij lopen de Vierdaagse mee.

Opus 12, beter bekend als de compositie de Vierdaagsemarsch, in een veel uitvoeringen.

1957 We come one.

Een Russisch technisch hoogtepunt, het veelzeggende 'make peace, not war’ éénheid in verscheidenheid uitgevoerd door Symbolica en 'step by step' een optreden van Glennis Grace met haar bekende 'My impossible dream' en werk van Whitney Houston en Jennifer Lopez. Het optreden wordt ondersteund door de Fata showdancers en Symbolica.

1982 Not just a game.

Een jaar van sport en in het bijzonder WK voetbal in Spanje. Maar ook de Vierdaagse en hoe! Terug naar Glennis Grace in haar voor het ceremoniële deel laatste bijdrage.

19.30 uur  

Het ceremoniële gedeelte.
Optreden van:

 • Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' (Nederland)
 • Douane Harmonie Nederland (Nederland)
 • Heeresmusikkorps 1 (Duitsland)
 • Stadtmusik 'Hutwil' en Tambourenverein 'Lenzburg' (Zwitserland)
 • Politieorkest Gelderland Zuid (Nederland)
 • Drumfanfare van de Koninklijke luchtmacht (Nederland)
 • Hemvärnets musikkar Älmhult (Zweden)
 • Band of the Royal Engineers (Verenigd Koninkrijk) 
 • Hjemmevrernets Musikkorps Nyk0bing Mors (Denemarken)

Het optreden staat onder muzikale leiding van 1 stLt RNIA Onno Jagers van de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso'.

Aansluitend volgt het defilé van vertegenwoordigers van deelnemende land het hijsen van de vlaggen.

 • De Nederlandse vlag wordt binnengedragen en gehesen door militairen van de Nederlandse krijgsmacht.
 • De vlag van de gemeente Nijmegen wordt binnengedragen en gehesen door vertegenwoordigers van het Brandweerkorps Nijmegen.
 • De Vierdaagse vlag wordt binnengedragen en gehesen door oud-leden van Korps Mariniers.
 • De vlag van IMl Walking Association wordt binnengedragen en gehesen door oud-leden van het Korps Commando Troepen.

Het hijsen van de vlaggen geschiedt tijdens het ten gehore brengen van het Wilhelmus en de Vierdaagse mars.

 

20.20 uur

 

W.Th.J. Jansen, voorzitter van Stichting DE 4DAAGSE, opent de 91ste Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. 

 

20.25 uur

Grandioze en zeer muzikale finale van de Vlaggenparade 2007.

 

Kaartje

'Ik sta nog steeds te druppen'

BNDeStem 

"Wat vreselijk zonde dat zo'n fantastische week zo moet eindigen. Ik sta nog steeds te druppen." De druipnatte wandelaar Cor van Gorp zag liever de zon op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse.

Cor van Gorp

"Mijn vierde keer van de vierdaagse was een soepele, maar als de eerste dag zo nat was begonnen weet ik niet of ik hem helemaal had uitgelopen." Mooie dingen heeft Van Gorp wederom kunnen aanschouwen. "Wat me opviel waren drie militairen die alle dagen hun blinde collega begeleidden." Dit was zeker niet de laatste vierdaagse voor Van Gorp: "Ik ga voor de zes."

'Ik zie het meer als een vakantie'

Op de derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse, ook wel de Zevenheuvelendag genoemd, sprak de krant met Sjef Buys. 

Sjef BuysHet lid van wandelvereniging de Losse Feeter loopt dit jaar hopelijk de vierdaagse voor de achtste keer uit. "Tot nu toe is alles goed gegaan, ik ben nog niet moe en ben helemaal klaar voor de laatste dag."

Van de rellen die van woensdag- op donderdagnacht hebben plaatsgevonden heeft Buys niets gemerkt. "Ik lees het nu (donderavond, red.) pas in de krant! "

Lees verder...

'Elk jaar verslijt ik een paar schoenen'

BNDeStem 

Geen gekkigheid voor Milly Zendvelt. Zij loopt haar vierdaagse gewoon op Hollandse kost en in een makkelijk zittende broek en shirt. Elke dag op tijd naar bed en vroeg weer op. Zo houdt Zendvelt het nog wel even vol.

Milly Zendvelt
Voor de veertiende keer doet ze dit jaar mee, maar bij de tien wilde ze eigenlijk al stoppen. "Ik vond het wel mooi geweest. Jos (haar man red.) wilde graag mijn laatste vierdaagse meemaken, liep toen zelf ook mee en kreeg het virus."
Inmiddels lopen ze al vier jaar samen de veertig kilometer, hoewel Zendvelt eigenlijk de dertig al mag lopen. "Het gaat nog steeds goed en ik vind het gezellig." Samen loopt het echtpaar door heel wat landen. "Mijn schoenen zijn elk jaar wel versleten. In januari schaf ik nieuwe stappers aan en begint de training. Het is echt wel topsport hoor. Na een paar maanden zijn ze dan goed ingelopen. Precies op tijd voor de vierdaagse."
Lees verder...

'Voor het eten ben ik thuis'

BNDeStem 

De tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse begon wat stroef voor wandelaar Geert Mulder.

Geert

"Na vijf kilometer had ik al een blaar. Dit kwam omdat ik andere schoenen aan had. Toch drukt dat de pret niet, doorprikken en verder lopen."

Mulder loopt de vierdaagse van Nijmegen nu voor de vijfde keer.

"Zoiets gaat niet vervelen, ik wil hem wel honderd keer uitlopen."

Lees verder...

Maandag: Proefkonijn

BNDeStem

'Zal hij wel blijven zitten?' 'Mag ik nu al gaan poepen?' 'Zou ik gewoon door moeten ademen?' 'Mag ik buiten adem raken?' Zeventig wandelaars aan de Vierdaagse van Nijmegen doen vanaf morgen mee aan een wetenschappelijk onderzoek waaruit moet blijken wat de gevolgen zijn voor het lichaam.

Miriam Mars 

Een medisch team kan aan de hand van alle cijfertjes analyseren wat die inspanningen in het menselijk lichaam teweegbrengen. Ik kan dat ook. Dit één meter tweeëntachtig lange blonde volslagen onsportieve semi- intellectueeltje met een havodiplomaatje kan de uitslag al voorspellen zonder dat ze bij aanvang chipjes uit heeft staan delen met de opmerking: 'En wel dóórslikken hè, anders loopt mijn hele onderzoek in het water.'

Lees verder...

Negen Vierdaagselopers naar ziekenhuis

BNDeStem

De hulpdiensten hebben dinsdag tijdens de eerste wandeldag van de Vierdaagse negen wandelaars naar het ziekenhuis afgevoerd. Acht van hen hadden hartklachten. De negende was in vergevorderde staat van dronkenschap, aldus Martin Baardman, hoofd van de medische dienst.

Volgens een woordvoerster van het Rode Kruis zijn ruim driehonderd lopers onderweg of bij de finish in Nijmegen behandeld. Dat zijn er vergeleken met andere jaren uitermate weinig, waarschijnlijk door het prima wandelweer. Het Rode Kruis en de sportmasseurs denken nog tot tien uur dinsdagavond werk te hebben aan het afhandelen van alle klachten.

Dinsdag is voor het eerst gewerkt met een nieuwe blaarbehandelmethode. Die is afgekeken van de Elfstedenmars in Friesland, aldus Baardman. De hulpverleners vlechten vette watten rondom beblaarde tenen, in plaats van ze helemaal af te plakken. Voordeel van deze methode is dat het veel sneller gaat, waardoor wandelaars met blaren veel minder lang hoeven te wachten op hulp. Behandelde lopers reageerden positief op de methode volgens het hoofd medische dienst.

Toeschouwers vanuit de auto

Gelderlander

Renée Heynen uit Nijmegen bekijkt de Via Gladiola door de bril van de wandelaar. Ze ziet vooral heel veel poncho’s en drank. ‘Wat opvalt op de Via Gladiola: Veel mensen met alcohol op straat en op de balkons’

Via Gladiola regen

Wandelaars die onder tentjes wegvluchten en poncho’s uit allerlei tassen vissen. Dat is het beeld van de Via Gladiola voorbij Malden. Toeschouwers rennen hun huizen of auto’s in vanwege de regen. Op een paar bikkels na. Die blijven staan.

Zelf trek ik een poncho over mijn hoofd. Mijn reservesokken ben ik juist vandaag vergeten. De moeder van een vriendin zit gelukkig in een bus van Omroep Gelderland bij de McDonalds in Malden. We schuilen even en eten een bakje soep.

Lees verder...

Onweer en hoosbuien teisteren Via Gladiola

Gelderlander

Een hevig noodweer dat losbarstte boven de Via Gladiola in Nijmegen heeft van de intocht van de Vierdaagse een compleet waterballet gemaakt. Vooral tussen half twee en half vier kregen wandelaars en publiek een enorme hoeveelheid water over zich heen. 

Regen en onweer 

Vooral het zware onweer baarde de organisatie aanvankelijk grote zorgen. De intocht kon echter gewoon volgens plan doorgaan. Wel besloot de organisatie dat de muziekorkesten niet meer het parcours op mochten. De vele koperen muziekinstrumenten maakten het risico op een blikseminslag te groot. Ook kregen de deelnemers een half uur extra tijd om de finish te halen. De organisatie heeft alle wandelaars een sms gestuurd met de mededeling dat ze tot 18.30 de tijd kregen om te finishen.

De meeste wandelaar reageerden gelaten op de hoosbuien die het slot van het wandelfestijn teisterden. Muziekkorpsen speelden opbeurende nummers als ’Let the sun shine’. Toeschouwers langs de Via Gladiola omschreven de sfeer als jolig. Wandelaar Bert Konings uit Beneden-Leeuwen: "De sfeer is er niet minder om."

Lees verder...

Anno 2007 geen meter meer alleen

Gelderlander 

Je kan me beter vragen wat er niet veranderd is", lacht Marcel Claassen. "De Vierdaagse is een prestatietocht, dat is nog hetzelfde, net als de saamhorigheid onder de lopers."

Wandelaars
Hij is lid van de commissie archief en traditie van wandelsportbond KNBLO en heeft als taak het archief van de bond bij te houden en uit te breiden.

"Maar de generatie van nu loopt niet meer voor het leven", zegt hij. "De bond weet nu al dat het record van Annie Berkhout (ze liep 66 keer, red.) zeer moeilijk gehaald gaat worden." Als Claassen bladert in zijn geheugen komen de veranderingen vanzelf naar boven.
Lees verder...

Wandelaars verrast door noodweer

Gelderlander

Pas na drie uur zou het komen, het noodweer. Maar de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse werden al om half twee verrast door regen, bliksem en onweer.

Regen

'Ik dacht, ik red het wel', aldus Vierdaagseloper Riek Jansen uit Bennekom. 'Haar regenkleding had ze in de auto van haar dochter laten liggen. Riek liep snel door, maar werd drijfnat.
'Mijn jongste dochter is doodsbang voor onweer. Ze is in de auto gaan zitten en heeft me niet ingehaald.' Lees verder...

‘In toekomst meer kijken naar wat wandelaar wil’

"Ik draai al sinds 1999 mee, dus ik ben nauw betrokken bij de lijn die we nu volgen. We hebben de laatste jaren ingezet op kwaliteit binnen Stichting De Vierdaagse en als ik volgend jaar marsleider ben, wil ik daar ook aan vasthouden en dat steviger inbedden".

Willemstein

Dat zegt Johan Willemstein, die volgend jaar de nieuwe marsleider van de Vierdaagse is.

"Ik heb het dan over openbare orde en veiligheid, de gezondheid van de wandelaar en communicatie, waar je dit jaar al een duidelijk resultaat van ziet. Maar wat me nou boeiend lijkt, en daar moet ik het in het najaar eens met de rest van het bestuur over hebben, is wat de klant er van vindt. Wat betaalt de wandelaar en wat krijgt hij ervoor terug? Hebben we bovendien wel eens aan ze gevraagd wat zij van ons willen? Voor zover ik weet niet, terwijl ik die kwaliteit graag zou verbeteren, zonder daarbij af te doen aan de prestatietocht trouwens. We gaan het ook niet aan 45.000 mensen vragen, maar moeten zoeken naar een gemene deler. Lees verder...

Plan: oude routes weer lopen bij 100ste Vierdaagse

In 2016, wanneer de honderdste Vierdaagse van Nijmegen wordt gehouden, moet deze wandeltocht Druten weer aandoen. Dat vindt de Drutense loco-burgemeester André van den Hurk, die zijn idee binnenkort wil bespreken met de marsleiding van ’s werelds grootste wandelevenement.

Tot in de jaren vijftig kwamen de 50-kilometerwandelaars nog door dorpen als Horssen en Afferden. En de toen nog op het programma staande 55 kilometer deed zelfs het centrum van Druten aan.

Omdat het vanwege het steeds drukker wordende verkeer met het jaar moeilijker werd de kortste route van en naar Druten te nemen, werd het belangrijkste dorp van Maas en Waal echter als doorkomstplaats geschrapt.

Van den Hurk: "Wat is er nou mooier dan tijdens zo’n jubileumjaar een historische route via Horssen en Druten uit te stippelen? En voor onze gemeente past zo’n Vierdaagsetocht prima in ons streven om het toerisme te promoten."

Als Van den Hurks initiatief succes heeft, komt de Vierdaagse in 2016 voor het eerst sinds lang ook weer door de dorpen Leur, Hernen, Bergharen, Deest, Winssen en Ewijk.

Via Gladiola slaat op afroep piketpaaltjes

Gelderlander

Ze wonen pal achter de St.-Annastraat, en dús knopen ze met een reep van een oud laken een paar verschoten tuinstoelen aan elkaar.

Via GladiolaDús? „Ja, dat is onze taak”, lacht Rik Buser (28). Vriendin Marijke Cornelissen (28) vult aan: „Vrienden bellen er speciaal voor: ‘vergeet je het niet?’”

Op de Via Gladiola worden donderdag letterlijk piketpaaltjes geslagen. Rood-witte linten wapperen in een licht briesje, een kromme boomtak verbindt twee plastic stoeltjes, tegen een boom leunt een bordje ‘dweilorkest’. Met de intocht van de 91ste Vierdaagse op komst slaat de bezorgdheid over een misgelopen plaats toe, en krijgt ‘de’ Nijmegenaar spontaan last van territoriumdrift.

Lees verder...

Resultaten inspanningsonderzoek 'normaal'

Gelderlander

De donderdag verzamelde data uit het inspanningsonderzoek van prof. Maria Hopman wijzen uit dat de gemiddelde lichaamstemperatuur - net als voorgaande dagen - tussen de 37,5 en 38,5 graden ligt, normaal bij inspanning.

Pil

“Alle onderzochte Vierdaagselopers zijn in staat gebleken bij 26 graden hun lichaamstemperatuur goed te reguleren. Uit de bloedwaarden en het gewicht van de wandelaars kan worden geconcludeerd dat de vochtinname deze dag sterk is verbeterd ten opzichte van de eerste wandeldag”, aldus de onderzoekster.

“Gewichtsafname kwam vandaag dan ook nauwelijks voor onder de groep proefpersonen.”

'Stoottroepen gaan overal mee naar toe'

Gelderlander

Waar normaal alleen met de veerpont de overkant bereikt kan worden, was er heel eventjes wél een tijdelijke vaste verbinding tussen Middelaar en Cuijk. Rond half negen werd de pontonbrug, die de Vierdaagselopers vrijdag veilig de Maas over moet zetten, weer afgebroken.

Brug Cuijk

De koeien loeien hier niet voor de loper

Gelderlander

De zweeftocht door het uitzinnige publiek, dat uit alle delen van het land gladiolen over onze helden komt uitstorten, doet je bijna vergeten dat de mars lang voor deze laatste kilometers door het groenste stukje van de vier dagen durende wandeltocht gaat.

Koeien

Het bosrijke gebied van de Overasseltse en Hatertse Vennen heeft mooie lange lanen. Het bladerdak van het grote aantal bomen biedt de wandelaar wat verkoeling op een warme dag en werkt als een paraplu als het, zoals verwacht vrijdag, hoost. De Vennen zelf kom je op deze dag nauwelijks tegen. Je zou je kapot lopen op de zandpaden van het populaire wandelgebied. Lees verder...

Routes bekijken op Google Earth

De Vierdaagse kent iedere dag een andere route door het Gelderse, het Brabantse of het Limburgse land, in de wijde omgeving van Nijmegen. Vanaf heden zijn de routes van de Vierdaagse ook te bekijken via Google Earth.
Routes Vierdaagse op Google Earth 

Naast de routes zijn ook de rustplaatsen en de verswaterpunten van Vitens via Google Earth te zien. Via de Vierdaagse site www.4daagse.nl kan het programma met de routes gedownload worden.

Weersverwachting: later kans op fikse buien

Gelderlander 

Vanochtend is er af en toe zon en is het nog droog. Maar vanuit Frankrijk komt een storing en daarmee neemt de kans op enkele buien toe. Daarbij is kans op vrij zware regenval en ook onweer is mogelijk.

Lucht

De meeste kans op zware buien lijkt voor de periode 4 uur vanmiddag tot 10 uur vanavond te zijn en ze zouden het einde van de marsen voor het meeste deel ongemoeid kunnen laten. Maximumtemperatuur rond 23 graden en een matige noordoostenwind.

Run op Vierdaagsezegel

Gelderlander

Er is een ware run op een speciale Vierdaagsepostzegel die deze week spontaan is ontworpen door Henry Lutterman van de TNT Post Winkel in Nijmegen.

Postzegels
Hij maakte een persoonlijke zegel over de Vierdaagse, maar die viel zo mooi uit dat wandelaars en anderen hem wildeN kopen. Op de postzegel staat een foto van het bord van de gemeente Nijmegen met hieraan een paar wandelschoenen en een bos gladiolen. De postzegels hebben een frankeerwaarde van € 0,44. Het velletje is alleen de koop bij de TNT Post Winkel in de Bisschop Hamerstraat. Het postzegel vel wordt ter plekke gemaakt en kan door de koper meteen worden meegenomen.
Volgens de manager van de postwinkel is er veel vraag naar zijn creatie. Een aantal fervente Nederlandse verzamelaars komt inmiddels van heel ver om het velletje te kopen.
Normaal gesproken worden ongeveer 25 velletjes persoonlijke postzegels per week verkocht. Van dit Vierdaagsevelletje zijn er vanaf dinsdag al 350 velletjes verkocht. Dat is 14 keer zoveel als normaal.

Duizenden lopers met shirt tegen armoede

Gelderlander

Voordat hij net op tijd opde bus springt, haalt hij nog even snel zijn EEN-shirt op. Marcel Vissers (34) uit Velp wil zijn tweede Vierdaagse eindigen met een statement.

Door in zijn shirt over de finish te komen draagt hij de eerste van de acht wereldwijde milleniumdoelen uit: extreme honger en armoede uitbannen.

Marcel: „Ik kan niet begrijpen dat er zo veel geld in oorlogen wordt gestopt, terwijl zo veel mensen honger lijden.”
Op zijn borst heeft Qader Shafiq (38) het grote herkenbare logo EEN, op zijn rug zijn eigen motto: ‘De afstand is niet zo groot als je denkt’. De Hollandse Afghaan weet heel goed hoe het is te leven met oorlog en weinig voedsel. „De kloof tussen arm en rijk is ook in Nederland nog steeds groot. Daarom loop ik hier niet alleen om blaren te krijgen. Ik wil ook de wereldproblematiek zichtbaar maken.”

De T-shirts worden verstrekt door het COS, centrum voor ontwikkelingssamenwerking. Gehoopt wordt dat vandaag bij de intocht tien procent van de lopers met EEN op de borst loopt.

Dag 3 'de mooiste'

Gelderlander

Wandelaars betitelen de derde dag van de Vierdaagse als 'de mooiste dag tot nu toe'. Er zaten geen verrassingen in het parcours, dat onder meer de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek bevat.

Groesbeek 2

'Eigenlijk is de hele weg mooi', aldus deelnemer Lydia Deenen uit Ledeacker. 'Je komt door prachtige plaatsjes als Plasmolen, Mook en Middelaar.' De route op de dag van Groesbeek is vooral groen en afwisselend.

Bijna klaar: 'We komen er aan'

Gelderlander

Met moeite loopt een jongeman de bergetappe over de Zevenheuvelenweg. Enkelblessure. Berg op gaat nog wel, maar berg af is zeer pijnlijk. Een toeschouwer ziet het leed en loopt ter aanmoediging een stukje mee.

Groesbeek

Lief.

Met zo'n tweeduizend uitvallers in de eerste twee dagen wacht voor het wat uitgedunde wandellegioen op donderdag de Dag van Groesbeek. Vanwege het mooie parcours - over de heuvels en door de bossen - wordt deze route ook wel de koninginne-etappe genoemd.

De dag begint echter zoals alle andere: een stuk door het nog slapende Nijmegen op weg naar de eerste dorpen waar voor de eerste lichting lopers weinig te beleven valt.

In Plasmolen pas wordt het echt gezellig en Ottersum doet er nog een schepje bovenop. Alleen voor de 50 kilometer-lopers overigens, want we zitten dan al in 'de lus' waaraan 40'ers zich niet hoeven te wagen. Lees verder...

Ottersum heeft primeur

Gelderlander

Dit jaar heet hij als locoburgemeester van Gennep tegenover de kerk in Ottersum de fanatiekelingen welkom die tijdens de Nijmeegse Vierdaagse elke dag 50 kilometer lopen.

„Ik denk erover om volgend jaar zelf mee te doen”, bekent een enthousiaste wethouder Ad Houtepen, die de vakantievierende burgemeester op deze feestelijke dag vervangt.
Lees verder...

Extra watertapplaats in Groesbeek

De overgebleven deelnemers aan de Vierdaagse zijn door de organisatie gewaarschuwd voor een zware derde dag. Het wordt 26 graden en er zal weinig wind staan.

Water

De lopers wordt daarom geadviseerd nek en hoofd te bedekken en voldoende drinken en eten mee te nemen. Vlak voor Groesbeek zal een extra watertappost worden neergezet.

Wandelaar geschorst na informatie politie

Gelderlander

Stichting De 4Daagse heeft woensdag een wandelaar gediskwalificeerd, nadat de politie de organisatie had ingelicht over een verkeersovertreding van deze loper.

De man negeerde in de omgeving van Wijchen een stopteken van een agent op straat en gaf een grote mond toen hij daar op werd aangesproken.
Dat hebben politie en Vierdaagseleiding donderdag bevestigd. De politie heeft de wandelaar niet bekeurd of aangehouden, maar wel zijn gegevens genoteerd. Met stichting De 4Daagse is afgesproken dat de organisatie in zo'n geval wordt ingelicht. Omdat het Vierdaagsereglement voorschrijft dat lopers zich altijd moeten houden aan geldende verkeerswet- en regelgeving en aanwijzingen van de politie moeten opvolgen, was er een grond voor diskwalificatie, aldus een woordvoerder van de organisatie.

Wandelleed op 'zwaarste dag'

De massagetafels liggen vol, 's middags op de Wedren. Een wandelaar strompelt naar de bar toe om daar maar een colaatje te bestellen. " Anders val ik meteen om.".

Wandelleed

Er gebeurde niks raars dit jaar op de eerste dag dus er kwam gewoon een tweede. Een tweede dag die traditioneel als het zwaarste wordt gezien. Mentaal gezien dan. Al een flink aantal kilometers in de benen, nog twee dagen te gaan en een erg saaie route.

De vermoeidheid op deze Dag van Wijchen is te merken aan het beperkte geluid dat geproduceerd wordt door de wandelstoet. Voor het publiek maakt het niets uit. Zeker niet in Wijchen zelf, waar de terrassen al om negen uur 's ochtends stampvol zitten. Van een actief rockbandje gaat de muziek over in een stel blaasinstrumenten als ineens de muziek van een café tussendoor komt.

Het is net zo gevarieerd als de toeschouwers. In een tent langs de weg klappen een stel bejaarden vanuit hun rolstoel de wandelaars toe, aan de overkant is de aandacht van een groep jongeren aan een hangtafel meer gericht op het zoveelste biertje van deze ochtend.

Lees verder...

Zware dag voor wandellegioen

Gelderlander

Veel wandelaars hadden het zwaar deze tweede wandeldag. De noodbrug bij de sluis in Weurt en het stuk vanaf de Waalkade omhoog de stad in vormden een struikelblok. 

Wijchen druk

"Je bent al moe, en dan moet je bij die noodbrug nog steil omhoog lopen’, verzucht Vierdaagseloper Hans Arts uit Groesbeek. ‘En daarna weer naar beneden. Dat is nog erger."
Arts zag veel vermoeide gezichten, met name bij Weurt. Daar ligt de sluis er momenteel uit en wordt alle verkeer over een tijdelijke noodbrug geloodst. De wandelroute is daardoor langer, constateerden wandelaars vandaag. De plotselinge beklimming op het laatste deel van het parcours kwam voor velen als een verrassing.

Lees verder...

Vierdaagse volgend jaar dag langer

Gelderlander

De Vierdaagse gaat vanaf 2008 een dag eerder van start. De lopers blijven gewoon vier dagen wandelen, maar zij kunnen een dag langer hun startkaart afhalen.

Kaart

Ook de Vlaggenparade, de officiële opening van het wandelevenement, schuift een dag naar voren en zal in het vervolg op zondag plaatshebben. Dat heeft stichting De 4Daagse woensdagmorgen bekend gemaakt.

Lees verder...

'Een half uurtje, meneer'

Gelderlander

Sergeant Joep staat met zijn handen op zijn rug. Net nadat een klein leger Rode Kruismedewerkers met talrijke busjes op de eerste rustplek van de tweede Vierdaagsedag is gearriveerd, komt ook het front van het lint lopers aan.

Blaren

De snelwandelaars zijn al lang voorbij als zich voor de ingang van de grote groene legertent in zeer korte tijd een rij van moeilijk kijkende lopers vormt. Het is kwart voor zes. De Overasseltse en Hatertse Vennen ontwaken en raken hun mist kwijt, terwijl op de legerplaats bedrijvigheid heerst. Aan Joep mag de loper vertellen of hij een massage of een blarenbehandeling wil. Het merendeel moet gekneed. "Koud gestart", zegt de sergeant en grijnst. "Of op de camping te dicht bij de grond gelegen, dan zijn de spieren stram." Op deze post behandelen ze vooral de ellende van gisteren en al snel is een half uur wachttijd normaal, zeer tegen de zin van de behoeftige wandelaars. Toch raadt Joep het ze aan. Bij de volgende post kan de wachttijd wel eens drie keer zo groot zijn. Lees verder...

Wandelaars gul onthaald

Gelderlander

Een grote hoeveelheid Vierdaagsewandelaars merkt op dat er veel etenswaren wordt uitgedeeld. En dan niet door de organisatie, maar juist door inwoners van de diverse doorkomstplaatsen. 

Uitdelen

Ook wandelaar Jacques Peters uit Beuningen vindt het opvallend hoeveel mensen iets uitdelen. "Het is meer dan andere jaren. Je kunt overal eten en drinken krijgen. Chips, drop, komkommer, noem maar op. Het is een miljoenenbusiness geworden."

De zussen Marian van 't Hullenaar en Wilma Seegers, herkenbaar als Golden Girls, krijgen ook van alles in de handen gedrukt. "Het lijkt wel een hype. Een aantal jaren geleden vroegen de kinderen handtekeningen, toen bedelden ze om Vierdaagsesouvenirs en nu delen ze juist zelf wat uit. Heel leuk om te zien."

Gratis massage

Gelderlander

Studenten van het Rode Kruis geven woensdag van 13.00 tot 18.00 uur gratis massages bij het oude postkantoor aan de Van Schevickhavenstraat in Nijmegen. In principe aan wandelaars.

Massage

Het gaat om een nieuw initiatief van Rode Kruis, om te laten zien dat je ook leuk vrijwilligerswerk kan doen. Ook om jonge mensen te trekken.

Hulzebosch frist wandelaars op in Wijchen

„Heui! Heui! Hulzebosch, Hulzebosch! Zing eens een liedje.” Hiermee is zo’n beetje samen te vatten hoe de wandelaars op Erik Hulzebosch reageren.

Hulzebosch
Het is de tweede wandeldag en topmarathonschaatser Hulzebosch moedigt in Wijchen de lopers vandaag aan in opdracht van wc-papiergigant Edet, in het Twents.
Lees verder...

Lopers hebben weinig last van het onderzoek

De eerste resultaten van het onderzoek van wetenschapper Maria Hopman leren dat een klein deel van de wandelaars te weinig drinkt.

Pil

Tien tot twintig procent van de zeventig lopers die aan het onderzoek meedoen, verliest onderweg een kilo of anderhalf: vocht.

„Ik heb gemerkt dat ik meer moet drinken, eten en rusten”, zegt Irene Engelhard, een van de onderzochte lopers. Ze loopt op haar 66ste nog steeds vijftig kilometer. „Dat deed ik vandaag en het gaat nu beter. Gisteren was ik beroerd.”
Bert Bakker (59) zegt het ‘heel apart’ te vinden onderweg te weten wat zijn hartslag en temperatuur is. „Je merkt dat het schommelt als de omgevingstemperatuur verandert.”
Eugene Visser (33) zag op tegen het invullen van de vragenlijst elk uur, maar het viel hem mee. „Ik had hem wat summier ingevuld, dus dat nu heb ik er meer op gezet. De hartslagmeter gaat wel een beetje plakken als je zweet, maar van die band om mijn arm heb ik echt geen last. Ze meten me om de vijf kilometer. Dat kost gelukkig maar een minuutje.”

Geen claims na afgelasting vorig jaar.

Gelderlander

Het afgelasten van de Nijmeegse Vierdaagse vorig jaar heeft niet tot schadeclaims geleid van ondernemers.

Wim Jansen 

Dat er destijds veel te doen was over eventuele schadeclaims was overtrokken vindt Hans Meijnders, voorzitter van de ondernemersvereniging in Groesbeek.
„Het is ook gewoon ondernemersrisico. Als je iets organiseert en het gaat donderen en bliksemen komen er ook veel minder mensen. Er zijn in die week genoeg feestjes in Groesbeek wel doorgegaan.”

Lees verder...

Beek ijvert tevergeefs om Vierdaagse binnen te halen

Gelderland 

Omdat de plaatselijke middenstand er wel bij zou varen lobbyt de gemeente Beek al tien jaar om de Vierdaagse door het dorp te laten lopen.

„Als er geen probleem is met de route zoals die nu is, kunnen we lobbyen wat we willen, maar verandert er niets”, stelt een woordvoerster van de gemeente met enige spijt vast. Er kleven voor de organisatie ook wel wat nadelen aan de pittige route door Beek. De Zeven Heuvelen verlengen met een extra afdaling en klim is veel gevraagd van de wandelaar en of de plaatselijke horeca de drukte over de Rijksstraatweg aankan is ook niet zeker. Beek wordt overigens niet helemaal overgeslagen. De route loopt al door de straten van Berg en Dal.

Barometer 2007

Dag Aantal Percentage uitvallers t.o.v. start gerechtend / ingeschreven
Inschrijvingen 42270  
Aangemeld op maandag 38171 9,7%
Vierdaagse gestart 37505 1,7%
1e dag uitgevallen 385 1,0%
1e dag uitgelopen 37120  
2e dag niet gestart/ uitgevallen 1726 4,6%
2e dag uitgelopen 35396  
3e dag niet gestart/ uitgevallen   1087 3,1%
3e dag uitgelopen 34307  
4e dag niet gestart/ uitgevallen  288 0,8%
Vierdaagse uitgelopen  34019  
     
Vierdaagse uitgelopen t.o.v. starters 1ste dag 90,7%  

Hier de resultaten van de 4Daagse van 2007

Vierdaagselied

Vierdaagselied

(Programma Vlaggenparade)

Dijk vol herinneringen

Gelderlander 

„De dijk vol herinneringen in goede en slechte tijden.” Zo omschrijven de Brabanders Joop en Cobi Kennis de Oosterhoutsedijk aan het einde van de eerste wandeldag, al rustend bij de eerste de beste schaduwplek, de spoortunnel. „Vorig jaar was het zwaar, het was net oorlog met al die ambulances”, leggen ze uit.

Dijk

„Wanneer je direct na de start weer een sirene hoort, denk je direct aan de verschrikkingen van vorig jaar.” Ze hebben een speciaal gevoel wanneer ze over de dijk lopen, waar vorig jaar zoveel wandelaars in de problemen kwamen door de extreme weersomstandigheden. „Al lopend worden onze ogen gewoon naar de plek geloodst waar we vorig jaar mensen zagen flauwvallen. Onbewust gebeurt dat. We zijn daar in gedachten veel mee bezig”, vertellen ze. Meer wandelaars hadden gisteren speciale gevoelens toen ze de dijk betraden.

Lees verder...

Eerste lopers 's ochtends al terug in Nijmegen

Gelderlander

De eerste Vierdaagselopers hebben zich dinsdagochtend al rond tien uur afgemeld bij de registratiebureaus op de Wedren in Nijmegen. Ze hebben hun wandelmars van 50 kilometer door de Betuwe in een recordtempo afgelegd.

De meeste lopers komen tussen twaalf en vier uur 's middags binnen. De eerste wandeldag verloopt prima, aldus Vierdaagsewoordvoerder André Sonneville. De start van de ruim 38.171 wandelaars is zonder problemen verlopen. Het is volgens de meeste lopers prima wandelweer: niet te warm, droog en stevige wind.

Ook de blarenprikposten onderweg merken dat het prettig wandelweer is, want het is ,,bijna saai stil'', aldus een vrouwelijke hospik in een legertent onderweg. Het Betuwse Elst is dinsdagmorgen de grote doorkomstplaats van het wandellegioen. De eerste toeschouwers zaten daar al om half zeven langs de straat om de lopers toe te juichen.

Laagste aantal lopers sinds 1999

Gelderlander

De 91-ste Vierdaagse is dinsdag van start gegaan met het laagste aantal lopers sinds 1999. Dat er ’maar’ 38.171 wandelaars op pad zijn gegaan, vindt de organisatie van de Vierdaagse „een beetje jammer”, aldus een woordvoerder dinsdag.

Wandelen

De afgelopen vier jaar lag het aantal starters op de eerste dag ver boven de 43.000.
„We hebben de parcoursen en de hele organisatie ingericht op 45.000 deelnemers. Daar werk je het hele jaar naar toe. Als er dan zo’n zevenduizend mensen minder starten, valt dat toch een beetje tegen”, meent de woordvoerder. De lopers zijn het overigens niet met hem eens, want dinsdagmorgen was overal in het legioen te horen dat het heel prettig is dat er wat meer loopruimte is onderweg.

Lees verder...

Opzwepend, zin in de 91ste

Gelderlander

De Vlaggenparade was maandagavond een kletsend en klappend geheel. Met tot harmonica gevouwen programma's klapte een bijna vol Goffertstadion zich gedurende het hele evenement de handen, dijen en knieën blauw.

Vlaggenparade

Zo nu en dan deed het opzwepende geluid denken aan een veld vol krekels, miljoenvoudig. Nijmegen heeft er zin in, in de 91ste Vierdaagse, zoveel was wel duidelijk.

Misschien is dat omdat het vorig jaar zo treurig moest aflopen met Nijmeegs trots, toen de hitte enkele levens eiste en de wandelmars werd afgeblazen. Algemeen manager Wim Jansen van de Vierdaagse refereerde er nog even aan in zijn openingstoespraak: "Na 2006 hebben we al het mogelijke gedaan om u een goede Vierdaagse te bezorgen. Ik wil u ook verzoeken om voorzorgsmaatregelen te nemen ik hoop dat ik erop kan rekenen dat u uw individuele verantwoordelijkheid geen moment uit het oog verliest. Als dat lukt, worden het fantastische wandeldagen, en die wens ik u van harte toe."

Lees verder...

Wandelaars vol lof over nieuw startsysteem

Gelderlander

Het nieuwe startsysteem dat de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse heeft ingevoerd, valt goed bij de wandelaars. Dinsdagmorgen moest 'de veertig kilometer' voor het eerst starten in twee aparte groepen.

Zonnig

Bij het afhalen van het startbewijs maandag kregen deelnemers een indeling in een vroege en een late groep. De maatregel is bedoeld om de start vlotter te laten verlopen en de druk op het eerste deel van het parcours te verlichten. 'We waren heel snel weg', aldus Saskia Brouwer uit Arnhem. Andere jaren ontstonden wachttijden van soms meer dan een uur op de startlocatie van de Vierdaagse, de Wedren in Nijmegen. Nu waren er nauwelijks problemen.

'De veertig' telt de meeste wandelaars. Bijna de helft van de 38.000 lopers die vanmorgen van start gingen, loopt die afstand. Wandelaars mogen hun opgelegde starttijd onderling ruilen. Maandag werd van die mogelijkheid volop gebruik gemaakt.

'Ik had de tranen in mijn ogen staan'

Onder luid gejuich rolt de vijfjarige Tim Polderman uit Zeewolde het terrein van de Beuningse brandweerkazerne op. André Polderman duwt de rolstoel van de jongen voort. Tim houdt met de hulp van zijn vader één arm triomfantelijk omhoog.

Tim

"Zo’ne goeie hebben wij nog niet gehad, zo’ne goeie hebben wij nog niet gehad!" Ongeveer vijftig Vierdaagselopers, die de komende vier dagen geld bij elkaar wandelen voor de Tim Foundation, ontvangen het jochie met de ziekte van Leigh in feestelijke stemming.

Artsen hebben drie jaar geleden bij Tim een lichte vorm van de stofwisselingsziekte geconstateerd. Tim kan zijn benen niet gebruiken en zijn spraakvermogen is aangetast.

Levensverwachting: niet meer dan vijftien jaar oud.
Uit de groep voor de kazerne maken de stoere brandweerlieden Harrie Biezeman en Edwin Assië zich los. Ze hebben een cadeau voor de jongen die aan zijn rolstoel is gebonden.

Lees verder...

Stil respect voor overleden loper

Gelderlander

Het is relatief stil bij het monumentje op de Oosterhoutsedijk in Lent, op de plek waar in 2006 Reynant Kussy uit Elst in elkaar zakte - en overleed. Er klinkt, op deze dinsdag rond het middaguur, slechts het ritmisch geklos van voetstappen.

Kussy monument op de dijk

En geroezemoes. Op gezette tijden klinkt er, uit volle borst, een soldatenlied. Maar niemand houdt halt bij de door bloemen omgeven foto van Kussy. Bij het monumentje gebeurt helemaal niets.

De Vierdaagse is deze dinsdagochtend van start gegaan met 37.505 wandelaars, bijna 5000 minder dan zich hadden ingeschreven. Het noodweer in het westen is daar mede debet aan, denkt de marsleiding.

Lees verder...

Erepenning voor marsleider

Gelderlander

Marsleider Wim Jansen van de Vierdaagse heeft dinsdagavond de Zilveren Erepenning van de stad Nijmegen uitgereikt gekregen door burgemeester Thom de Graaf.

Marsleider

Hij ontving de onderscheiding voor zijn verdiensten voor de Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. De uitreiking vond om half negen plaats tijdens het traditionele Vierdaagsediner in de Schepenhal van het stadhuis, waarbij ook onderwijsminister Plasterk aanwezig was.

Sinds 1996 is Wim Jansen Voorzitter van de Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, ook wel Stichting de 4Daagse. Sinds die tijd is hij ook vice-voorzitter van de Koninklijke Bond voor Lichamelijke Opvoeding.
De 91ste Vierdaagse zal de laatste zijn voor Wim Jansen als voorzitter van Stichting De 4daagse en als zodanig 'de marsleider'. Jansen wordt in 2008 opgevolgd door Johan Willemstein, die thans de functie van technisch manager in het stichtingsbestuur bekleedt.

Voorbode voor normale editie

Gelderlander

Verslaggever Joris Jan Voermans loopt mee. 'Er komt een tweede dag. Fijn' . Een dronken jongen loopt continu zingend een stuk mee met de wandelaars. Hij is niet de enige feestvierder die de wandelaars aanmoedigt, wel de meest uitbundige.

Vers water

Leuk, zeker, maar nodig is het niet: de eerste dag van de Vierdaagse valt alles behalve tegen. En moet daarmee een voorbode zijn voor een normale editie.

De weergoden zijn zelfs zo vriendelijk om vlak voor het begin van de 91ste editie de regen stop te zetten. En zo gaan om vier uur precies de eerste 50 kilometer-lopers droog van start. De groep stond al ongeduldig te wachten op het startsein van marsleider Wim Jansen.

Lees verder...

Drie lopers Vierdaagse gediskwalificeerd

De organisatie van de Vierdaagse heeft dinsdag tijdens de eerste marsdag drie lopers gediskwalificeerd. Een man is door het Rode Kruis van de route gehaald omdat hij stomdronken was.

Een ander werd betrapt toen hij een stukje met een auto meeliftte en de derde wandelaar had zijn startkaart ongeldig gemaakt.Dat heeft algemeen manager Wim Jansen dinsdag na sluiting van de binnenkomst in Nijmegen gezegd. Ook doet de marechaussee onderzoek naar een militair detachement, dat ergens onderweg in de Betuwe grote hoeveelheden batterijen gedumpt zou hebben in de berm van de weg. Daarmee zouden zij hun verplichte tien kilo bepakking aanzienlijk lichter hebben gemaakt, aldus Jansen. Lopers attendeerden de organisatie op het gedrag van de militairen. Waar het detachement vandaan komt en welke straf hen eventueel wacht, is nog niet bekend.

Deel wandelaars drinkt veel te weinig

Gelderlander 

Van de Vierdaagselopers drinkt 10 tot 20 procent onderweg veel te weinig. Er zijn wandelaars die negen uur lopen en onderweg maar drie tot vier kopjes koffie drinken.

Zij moeten gewaarschuwd worden voor hun gevaarlijke gedrag, aldus hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman.
Hopman voert een onderzoek uit naar de lichamelijke gevolgen van een wandelprestatiemars als de Vierdaagse. Zeventig lopers laten zich elke dag onderzoeken en slikken dagelijks een pil met daarin een chip, die meetgegevens verstuurt naar de onderzoekers van Hopman.

Laat de lopers maar komen!

Gelderlander

tribunes

De tribunes langs de St. Annastraat in Nijmegen zijn opgebouwd, de deelnemers aan de Vierdaagse halen vandaag hun startbewijzen op. Morgen gaan ze met zo’n veertigduizend man op stap voor hopelijk dit jaar wél een vierdaagse Vierdaagse.

Biertje, nu het nog kan

Gelderlander

Het is een komen en gaan bij het monumentje in het Julianapark. Wandelaars pakken er het fototoestel om de steen te fotograferen die doet herinneren aan die desastreuze Vierdaagse van vorig jaar, toen twee deelnemers overleden.

Startkaarten

Lees verder...

'Constante innerlijke strijd zorgt voor dat euforische gevoel'

Wandelaars leven langer. Lopen maakt het hoofd leeg of helpt juist bij het denken. Voor sommigen is de ene voet voor de andere zetten ontspannend. Zij zoeken rust of de natuur.

Glorie

Lees verder...

€ 200,- voor KWF Kankerbestrijding

Twee jaar gelden heb ik gesponserd gelopen voor KWF Kankerbestrijding (Ik loop voor Goud en KWF Kankerbestrijding) Toen heb ik gezegd dat die actie eenmalig was maar dat ik wel jaarlijks na de Vierdaagse een bedrag zou overmaken.

Het geld is afkomstig van allerlei vrijwilligerszaken / besparingen wandeltochten etc.

2005 : € 573,96

2006 : € 120,00

2007 : € 200,00

Gift 1

Lees verder...

Ruilspel met starttijd als troef

Gelderlander

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse heeft dit jaar de groep 40 - kilometerlopers in tweeën gesplitst, ruim 20.000 wandelaars.

Ruilen

De ene helft start vroeg, de andere helft een uur later. "Voorgaande jaren moesten deelnemers lang wachten bij de start. Vanaf dit jaar spreiden wij de deelnemers en lopen ze gedoseerd over het parcours", legt André Sonneville, persvoorlichter van de Vierdaagse uit. Om deelnemers die in groepsvorm lopen toch samen te laten starten, is er op de Waldeck Pyr - montsingel, een 'meeting point' geplaatst. Daar kunnen startkaarten geruild worden. En dat kunnen ze in Nijmegen als de besten.
Van te voren worden tactische gesprekken gevoerd, om vervolgens tot de deal over te gaan. Telefoonnummers worden uitgewisseld om later in de week de andere kaart te ruilen. Lees verder...

De weerman kent de route, ‘voel maar’

Gelderlander

Af en toe een flinke plas ontwijkend stapt hij stevig door de Overasseltse en Hatertse Vennen. Jules Geirnaerdt, als meteoroloog verbonden aan de Nijmeegse Vierdaagse, besloot in de weken voor de start van het wandelevenement drie van de vier dagen alvast te lopen.

"Voor de ontspanning", begint hij, maar al snel blijkt dat hij onder het wandelen let op het plaatselijke weer. "Ik leer de routes een beetje kennen, waar het warm is en waar vochtig. We lopen nu op een zandpad. Het is nat en ik wil weten of dat wat uitmaakt. Als ik weet waar het koud is en waar wat warmer, zoals hier tussen de bomen, dan kan ik het weer beter brengen aan de wandelaars."

Lees verder...

‘Gooi je pak af, durf te rusten’

De kerk zit afgeladen vol. Gevuld met lopers. Ouderen veelal, met Vierdaagsekruisje opgespeld. "Laten we stil staan bij de overledenen" , begint pater Kortstee.

Vierdaagsemis

"De Vierdaagse van 2006 ging de geschiedenis in als de onvoltooide. Hebben we de rust gevonden om door te gaan", vraagt Kortstee.

"Durf te rusten", preekt ook krijgsmachtpredikant Gijs Bikker. Hij draagt een uniform en heeft het duidelijk te warm. "Neem de tijd te luisteren naar anderen en naar jezelf. Gooi je pak af."

Lees verder...

Het Vierdaagsegevoel van Bemmel

Gelderlander

Luid applaus voor Ulrich Anliker. De Städtpräsident van Huttwil speecht in het Nederlands. Daarmee oogst de Zwitserse burgemeester de nodige bewondering van het Bemmelse publiek.

Hoorn 
Onder de kastanjebomen op de hoek van de Ambestraat en de Dorpstraat is zondagmiddag de officiële ontvangst van negentig Zwitserse gasten. Dat gebeurt in het kader van de 44e Zwitserse Week in Bemmel. Burgemeester Harry de Vries van de gemeente Lingewaard heet de gasten welkom. "De Zwitserse Week zorgt in Bemmel voor het Vierdaagsegevoel", vindt De Vries. "Het is een mooie manier om te integreren met het feest op dinsdag."

Ieder jaar komt een ander muziekkorps uit het Duitssprekende deel van Zwitserland naar Bemmel. De Zwitserse muzikanten nemen traditiegetrouw deel aan de vlaggenparade, vanavond in het Nijmeegse Goffertstadion. Daar verzorgen zij met diverse militaire orkesten de opening van de Nijmeegse Vierdaagse. "Voor de vlaggenparade moeten ze twintig marsen instuderen", weet Wim Haafs, voorzitter van Stichting Zwitserse Week Bemmel. "Dat zijn er heel wat. Daarom beginnen wij in september alweer met de voorbereidingen voor de Zwitserse Week van volgend jaar. Zodat de muzikanten die dan naar Bemmel komen, voldoende gelegenheid hebben om te oefenen."
Lees verder...

Na Vierdaagse in een rolstoel, maar toch genoten

Gelderlander

"Woensdagmiddag begon ik pas weer te leven en besefte ik dat ik nog aan deze kant van de wereld was."

Hitte agent

Agente Hanneke Bovenhuis wordt nog dagelijks geconfronteerd met de Vierdaagse van vorig jaar. Ze heeft evenwichtsstoornissen en concentratieproblemen. "Maar eigenlijk gaat het heel goed. Ik zat in een rolstoel, kon bijna niet praten."
Vol goede moed begon de nu 47-jarige Hoofddorpse op dinsdag 16 juli 2006 aan haar eerste Vierdaagse. "Ik was al in december begonnen met trainen, liep in weekeinden, op vrijdag, zaterdag en zondag, vaak wel drie keer veertig kilometer. En ik sportte heel veel."
En dat merkte ze. "Het ging hartstikke goed. Ik vond het ook echt heel leuk, had ook nergens last van. Ook niet van de warmte."
Lees verder...

Vierdaagse gelopen in 46 uur en 36 minuten

Vlag
 

Nummer

Dit jaar heb ik de Vierdaagse gelopen in 46 uur en 36 minuten.

Hieronder de exacte tijden:

  Start  Finish Tijd
Dag 1 4:22 15:42 11:20
Dag 2 4:23 16:01 11:38
Dag 3 4:13 15:43 11:30
Dag 4 4:11 16:19 12:08
Totaal     46:36:00

De Kroon is op het werk gezet

Vlag
 

Nummer 

Ook de vierde dag is goed verlopen. Helaas van de onweersbui op het eind.

DE KROON IS OP HET WERK GEZET.

Verslagen volgen.

Dag van Groesbeek behaald

Vlag 

Nummer 

Mijn moeder , Marian , mijn broer en ik hebben zonder problemen (nou een beetje dan) de Zevenheuvelen bedwongen. Meer verhalen na de Vierdaagse.

De Kroon komt dichterbij.

Elst en Wijchen doorgekomen

Vlag
 

Nummer

De dag van Elst en de dag van Wijchen zijn mijn moeder , Marian mijn broer en ik zonder kleerscheuren (op een paar blaren en wat spierpijn na) doogekomen. Na de Vierdaagse komen de verslagen op deze weblog.

NOG 2 DAGEN.

Monument voor slachtoffers wandelsport onthuld

Bron : Gelderlander (14 juli 2007)

,,Dit monument geeft iedereen op zijn eigen moment de gelegenheid om even stil te staan bij geliefden, die zijn overleden tijdens het uitoefenen van de wandelsport, in het bijzonder de Vierdaagse. Want ook de voorbereidingen vooraf en het bijkomen naderhand horen bij de Vierdaagse. En daarbij zijn in het verleden meer mensen gestorven.''

Monument

Monument 2 

Dat zei Marnix Lankreijer zaterdagmiddag in Nijmegen. Zijn vader Wim Lankreijer uit Slootdorp overleed vorig jaar na de eerste, extreem hete wandeldag. Die dag bezweek ook Reynault Kussy uit Elst. Dezelfde avond werd de Vierdaagse voor het eerst in de 90-jarige geschiedenis afgelast. Bij de start- en finishplaats van de Vierdaagse in Nijmegen ligt nu een gedenksteen met het opschrift ,,waar ontmoetingen herinneringen zijn geworden'', een uitspraak van de weduwe van Kussy.

Lees verder...

Ottersum opnieuw klaar voor Vierdaagse

Bron : Gelderlander (14 juli 2007) 

In Ottersum waren ze er vorig jaar helemaal klaar voor: voor het eerst zouden de langeafstandswandelaars die deelnamen aan de Vierdaagse, door het dorp trekken.

Een hittegolf zorgde voor afgelasting van het evenement, waardoor Ottersum verlaten achterbleef.
Dit jaar gaat het kerkdorp van de gemeente Gennep op herkansing. Opnieuw is het de bedoeling dat de wandelaars die deelnemen aan de route van 50 kilometer, Ottersum aandoen. En dat laten ze daar niet ongemerkt voorbijgaan.

Lees verder...

'Hitte geen doodsoorzaak wandelaars vierdaagse'

Bron : Gelderlander

De doodsoorzaak van de twee wandelaars die vorig jaar tijdens de vierdaagse in Nijmegen om het leven kwamen was niet de hitte. Dat stellen vijf artsen in de zaterdag verschenen editie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Hitte 

Bij het ene slachtoffer is een cardio-vasculaire oorzaak waarschijnlijker dan de hitte, schrijven de artsen. Hij kreeg klachten na het lopen en is overleden aan een acuut infarct dan wel een aortadissectie, een aandoening waarbij de binnenwand van de aorta zodanig beschadigd is dat zich bloed tussen de binnen- en buitenwand ophoopt.

Bij de ander ligt de hitte als oorzaak niet voor de hand. De man had bij aankomst van het ambulancepersoneel ventrikelfibrilleren, een toestand waarbij de spiervezels van de hartkamers wel samentrekken, maar niet gecoördineerd, zodat het hart het bloed niet rond pompt.

Lees verder...

Wandelaar reist liever elke dag naar start

Bron : Gelderlander (14 juli 2007)

Volgens VVV - coördinator Monique Hendriks zijn er dit jaar beduidend minder aanvragen van Vierdaagsewandelaars voor slaapplaatsen bij particulieren dan anders. "Normaal zitten we tussen de 2500 een 3000 mensen. Nu zijn het er een stuk of 2000.".

De relatieve daling is beduidend groter dan die van het aantal wandelaars. Er schreven zich 12 procent minder lopers in, het aantal verzoeken om slaapplaaten daalde met dik 20 procent. Hendriks vermoedt dat veel mensen niet meer een slaapplaats voor een hele week durven reserveren, na de ervaring van vorig jaar: "Er reizen er meer op en neer."

Lees verder...

'We lopen de vierdaagse uit!'

Bron : BN De Stem (12 juli 2007) 

 

 

Van de Etten-Leurse wandelvereniging De Losse Feeter lopen 22 leden mee in de wandelvierdaagse van Nijmegen. Volgende week dinsdag gaat de 91ste editie van de bekendste vierdaagse van ons land van start.

 

Losse Feeter 

Met Corrie Verwijmeren (achterste rij, zevende van links), Geert Mulder (voorste rij, tweede van links), Kees Vos ( voorste rij, zesde van links) en Cor van Gorp ( achterste rij, elfde van links) houdt BN/ DeStem tijdens de Nijmeeg­se Vierdaagse contact.

 

Levien van Vlimmeren, penningmeester van De Losse Feeter, heeft veel vertrouwen in 'zijn' ploeg. "Alle wandelaars zijn er helemaal klaar voor, ik ben niet bang dat iemand de vierdaagse niet uitloopt", laat hij weten. "De meesten hebben al vaker de Nijmeegse Vierdaagse gelopen, sommigen al wel zeven keer. We hebben slechts één debutant. Een bijzondere: de twaalfjarige Menno Schoonen loopt dit jaar voor het eerst mee."

Lees verder...

Routes 40 km

Hier de routes op Google Earth van de 40 km routes.  

Elst

Elst

Wijchen

Wijchen

Groesbeek

Groesbeek

Cuijk

Cuijk

Routes 30 km

Hier de routes op Google Earth van de 30 km routes.

Elst

Est

Wijchen

Wijchen

Groesbeek

Groesbeek

Cuijk

Cuijk

Routes 50 km

Hier de routes op Google Earth van de 50 km routes.

Elst

Elst

Wijchen

Wijchen

Groesbeek 

Groesbeek

Cuijk

Cuijk

Souvenir: gladiool om blaren te prikken

Bron : http://www.gelderlander.nl/

De Millingse tinnengieterij De Tinnen Roos heeft voor dit jaar een nieuw Vierdaagse-souvenir ontworpen: een tinnen blarenprikker met een wandelschoen als handvat en een gladiool als steeltje. Het kleinood zit in een blarensetje met ook gaasje, ontsmettingsdoek en kleefpleister.

De tinnengieterij van moeder Margret en zoon Ramon Remy bestaat zo'n vijf jaar. Vorig jaar werd de collectie al uitgebreid met een rood-wit-blauwe pin. Door de afgelasting van toen is dat souvenir nauwelijks verkocht. Een deel van de pins is daarom nu op een borrelglazen-souvenir terecht gekomen.

De Tinnen Roos is gevestigd aan de Heerbaan, op de locatie van koetserij Remy. In de Vierdaagseweek verkopen ze hun souvenirs ook in een kraam bij de Hema.

Hulpdiensten leren van Vierdaagse 2006

Bron : http://www.gelderlander.nl/ (13 juli 2007) 

Twee doden, 54 ziekenhuisopnames en 250 onwel geworden wandelaars. Het trieste resultaat van de eerste wandeldag van de Vierdaagse 2006. De hulpdiensten zijn voor die van 2007 beter voorbereid.

Hulpdiensten 

De informatie die op die 18de juli binnenkwam bij de meldkamers van brandweer, politie en ambulancedienst werd niet voldoende tot een beeld verwerkt. De diensten zaten weliswaar in dezelfde ruimte, ze werkten te veel onafhankelijk van elkaar. Anders was er waarschijnlijk eerder alarm geslagen.

"Het incident ontstond niet opeens, het ontwikkelde zich geleidelijk", aldus Mark de Laat. Op de bewuste dag was hij Officier van Dienst van de GHOR, de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen die bij calamiteiten de regie heeft.

Lees verder...

Vierdaagse: geen ongetrainde lopers

Bron : Teletekst Omroep Gelderland

Ongetrainde lopers zijn niet welkom bij de Nijmeegse Vierdaagse. Dat heeft bestuurslid Sackers donderdag op Radio Gelderland gezegd.

Volgende week wordt de 91ste Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Hieraan doen meer dan 40.000 wandelaars mee. Voor Radio Gelderland lopen twee verslaggevers mee, een van hen is ongetraind.

Volgens Sackers leggen ongetrainden een groot beslag op de medische capaciteit als het niet goed gaat. "We hebben het liever niet dat mensen ongetraind aan de Vierdaagse deelnemen."

Zevenduizend Brabanders in Nijmeegse Vierdaagse

Bron : Teletekst omroep Brabant 

Naar verwachting verschijnen zo'n zevenduizend Brabantse wandelaars dinsdag aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse. Dit jaar zijn er in totaal wel minder inschrijvingen dan vorig jaar.

Het is onduidelijk wat daar de oorzaak van is. Er doen vooral wandelaars mee die al vaker de Vierdaagse hebben gelopen.
 
Na de dramatische editie van vorig jaar zijn er extra maatregelen genomen. Zo komen er extra vers water-punten naast de bestaande rustpunten en geven lichtkranten en stewards de laatste informatie door aan wandelaars. Vorig jaar werd de Vierdaagse afgelast nadat door het extreem warme weer twee deelnemers waren overleden.
 
Traditiegetrouw komt een op de vijf deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse uit Brabant.

Communicatie met deelnemers aan 91ste Vierdaagse

Bron : http://www.4daagse.nl/  

Aanbevelingen commissie Hermans omgezet in concrete maatregelen

De aanbevelingen van de commissie die onder leiding van oud-minister Loek Hermans de gebeurtenissen tijdens de afgebroken 90ste Vierdaagse in 2006 onderzocht, zijn allemaal omgezet in concrete maatregelen. Daarbij is veel nadruk gelegd op een nog betere communicatie met de deelnemers aan de 91ste Vierdaagse, die op 17 juli 2007 van start gaat.

Stichting DE 4DAAGSE heeft meer deskundigheid in huis gehaald op specifieke kennisterreinen als meteorologie, inspanningsfysiologie, sportpsychologie en crisiscommunicatie. Vier vakdeskundigen zijn begin dit jaar toegetreden tot het Uitvoerend Comité van de Vierdaagse, het vrijwilligerskorps van 270 mannen en vrouwen dat de Vierdaagse samen met het bestuur organiseert.

Lees verder...

Feiten en cijfers bij de 91ste Vierdaagse

Bron : http://www.4daagse.nl/  

Het aantal inschrijvingen voor de 91ste Vierdaagse bedraagt 42.270 (37.679 burgers en 4.591 militairen) en is als volgt samengesteld:

Van de 42.270 ingeschreven wandelaars komen er 6.143 uit het buitenland. Van de 4.591 militairen komen er 2.878 uit het buitenland.

Inschrijvingen 2006 2007
30 km individueel 6.047 6.091
40 km individueel 23.947 20.143
50 km individueel 12.278 10.358
Burgergroepen individueel 1.442 1.087
Militaire detachementen 3.773 3.234
Militairen individueel 1.143 1.357
Totaal inschrijvingen 48.630 42.270

 

 

 

  

Lees verder...

Wegen rond Nijmegen overvol

Bron : http://www.4daagse.nl/

Deelnemers aan de 91ste Vierdaagse en bezoekers van de Vierdaagsefeesten worden geadviseerd de komende dagen rekening te houden met grote drukte op de (invals)wegen in en rond Nijmegen. Bezoekers van de feesten en deelnemers aan de Vierdaagse die zich maandag komen aanmelden, wordt geadviseerd zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Mensen die toch de auto nemen, wordt geadviseerd met name voldoende water en eten mee te nemen. Aanmelden voor de Vierdaagse is maandag 16 juli mogelijk van 09.00 tot 20.00 uur.

De Vierdaagse op je negentigste

Hij heeft twee handicaps: zijn ogen en zijn oren. Dat laatste dankzij de straaljagers in zijn luchtmachtcarrière. Maar aan de benen van de negentigjarige Jo Inslegers uit Rhenen mankeert niets. Volgende week loopt hij voor de 45ste keer de Nijmeegse Vierdaagse. Hij is de oudste Nederlandse deelnemer.

Oudste

Zijn wandelkloffie heeft hij al aan. Kaki blouse, korte broek. Negentig is hij, zeventig lijkt hij. Sinds mei is hij aan het trainen voor de dertig kilometer van de Vierdaagse, met tochtjes van Amerongen naar Tiel bijvoorbeeld. "Nu moet ik rustig aan doen. Je zult op het laatst maar een enkel verzwikken." Lees verder...

Via Gladiola begint dit jaar al op het Raadhuisplein in Mook

Bron : Gelderlander (12 juli 2007)

De Via Gladiola wordt dit jaar langer dan ooit. Kort nadat het Vierdaagselegioen op vrijdag de tijdelijke pontonbrug over de Maas en de Lindeboom in Mook is gepasseerd, wacht de wandelaars op het Raadhuisplein al de eerste gladiolen. Dat is een initiatief van de Stichting Mook Promotion die de Vierdaagsefeesten in het dorp organiseert.

Ook de Mookse gladiolen zijn afkomstig van 'hofleverancier' Theo Teunissen, die sinds jaar en dag de hele Via Gladiola van bloemen voorziet. Het plein is versierd met gladiolen en de wandelaars krijgen ook nog eens een gladiolengroet in de handen gedrukt. De muziek wordt afwisselend door de Band of the Brigade of Gurkhas uit Engeland, de Heituters en DJ Freek.

De doortocht van de wandelaars is de grote finale van drie dagen Vierdaagsefeest in Mook. Ook een dag eerder komt het legioen al door het dorp, al is dat wel heel erg vroeg: tussen zes en tien uur 's morgens. Ook dan klinkt er al muziek op het Raadhuisplein.

Mariniers kleden zich om tot steelband

Bron : Gelderlander (12-7-2007)

De pijpers en tamboers van het Korps Mariniers halen tijdens de Vierdaagsedoortocht in Groesbeek een stunt uit.

Eerst lopen ze met 'hun' wandelaars vanaf de Zuidmolen mee naar het politiebureau, maar daar stoppen ze en vormen ze zich om tot een exotische steelband. Ongeveer tussen elf en twee, wanneer de grote massa het dorp passeert, treden de muzikanten daar op.
Zoals gebruikelijk is de Groesbeekse doortocht op donderdag een muzikale gebeurtenis. Zo staan bij de Spar in Breedeweg de muzikanten van Batavorum met hun pipes & drums. Bij de Zuidmolen zorgt dweilorkest Braomps Kabaal voor de sfeer. In de kiosk bij het gemeentehuis speelt het Heeres Musikkorps. Meer live- en bandmuziek is te vinden bij onder meer de velden van Groesbeekse Boys, disco De Hoeve en aan het begin van de Zevenheuvelenweg.

Goed verzorgde Vierdaagse met de K.N.B.L.O.-wandelsportorganisatie Nederland

Bron : http://www.wandel.nl/

Tijdens de Vierdaagse van Nijmegen pakt de K.N.B.L.O.-wandelsportorganisatie Nederland ieder jaar groots uit. Samen met vele aangesloten wandelclubs staat wandelsportbond langs het parcours om deelnemende leden te verzorgen. Leden krijgen iedere dag gratis een heerlijke (voet)massage onderweg; samen met een enkele partners verzorgen we voor onze leden de perfecte pitstop.

Als u lid bent van de K.N.B.L.O.-wandelsportorganisatie Nederland kunt u kosteloos gebruik maken van de service die de wandelsportbond u biedt. Het enige dat u hoeft te doen, is op maandag met uw ledenpas én uw startbewijs naar onze stand op de Wedren te komen. Op vertoon van de button die u dan ontvangt, krijgt u onderweg een gratis (voet)massage en een flesje Gatorade (zolang onze voorraad strekt, natuurlijk!).

Lees verder...

Alverna opent hart met Vierdaagse

Bron : Gelderlander

ALVERNA/WIJCHEN - Het is een slopende operatie geweest, maar Alverna krijgt dan toch zijn hart. Het plein met een muziekkiosk is bijna klaar.

Alvena 

Het zal er om spannen of de bevolking het Vierdaagselegioen dinsdag al vanaf het hart van Alverna kan aanmoedigen. De voortekenen zijn gunstig. Hoe het ook uitpakt; het programma om de lopers tijdens hun doorkomst welkom te heten is in ieder geval rond.

Lees verder...

Elke wandelaar krijgt een appel in Elden

Bron : Gelderlander

Iedere deelnemer aan de langste afstand van de Nijmeegse Vierdaagse krijgt dit jaar in Elden een appel toegestopt. Op dinsdag 17 juli staan leden van de Arnhemse gemeenteraad vanaf acht uur 's ochtends klaar om de wandelaars een appeltje mee te geven.

Appels

De wens iedere wandelaar op een appel te trakteren, is afkomstig van de Eldense dorpsraad. Maria Jansen, lid van de dorpsraad: "Alle politieke partijen en alle wethouders hebben vorig jaar vanwege het 25-jarig bestaan van onze dorpsraad een kistje appels ter beschikking gesteld, maar nog kwamen we appels te kort. Ik ben blij dat we dankzij de actie van de gemeenteraad dit jaar wel alle twaalfduizend wandelaars van de vijftig kilometer een appel kunnen geven."

Monument overleden wandelaars

Bron : Gelderlander 

In Nijmegen wordt zaterdag een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan de twee wandelaars die tijdens de Vierdaagse van vorig jaar zijn overleden. Dat meldde de gemeente dinsdag.

Brug

De gedenksteen komt op de Wedren in Nijmegen. Bij de onthulling zijn nabestaanden van de twee slachtoffers aanwezig en een afvaardiging van de Vierdaagse - organisatie. De Wedren is traditioneel de start - en finishplaats van de Vierdaagse. Behalve de twee doden zorgde de hitte er vorig jaar voor dat honderden wandelaars op de eerste wandeldag in de problemen kwamen. De organisatie blies het evenement helemaal af.

‘Wat er vorig jaar is gebeurd, speelt nog mee’

Bron : Gelderlander 

In de Vierdaagseweek van vorig jaar overleden twee deelnemers. De mars werd na één dag afgelast wegens de extreme hitte. Achteraf onderzochten twee commissies het verloop van de 90ste Vierdaagse.

Tal van maatregelen werden getroffen om voortaan beter in te kunnen spelen op (de gevolgen van) extreme situaties. Voor Thom de Graaf wordt zijn eerste Vierdaagse als burgemeester meteen een spannende.

‘Deze Vierdaagse is voor mij spannend. Vorig jaar had ik al gesolliciteerd als burgemeester en heb ik met grote ogen gekeken naar wat er toen gebeurde met de Vierdaagse. Ik vond het vrij dramatisch allemaal. Hét evenement van Nijmegen, moest worden afgelast.

Lees verder...

MaKoNi

Op de site http://www.goudenkruisdragers.nl/ vond ik dit bericht met een link naar een Deense site : http://www.makoni.dk/

MaKoNi

Wellicht hebt u het nog niet gehoord, maar de Deense krijgsmacht is wederom gestart met een meerdaagse wandeltocht van Kopenhagen naar Nijmegen (MArs KOpenhagen NIjmegen) voorafgaand aan de Vierdaagse. Op http://www.makoni.de/ kunt u lezen wat ze beleefd hebben onderweg. Aanstaande zondag worden ze verwacht in de biertent van Heumensoord.

In het MaKoNi-detachement lopen ook verscheidene lopers van de Koninklijke Luchtmacht en van de Koninklijke Marine. Een adjudant van de Luchtmachtbasis Twente heeft al laten weten dat indien hij de MaKoNi en de Nijmeegse Vierdaagse met succes uit loopt, hij onmiddelijk lid zal worden van de Vereniging Gouden-Kruisdragers Vierdaagse (hij heeft reeds heel wat keren deelgenomen aan de Vierdaagse).

Wandelende burgerjournalisten in de startblokken

Bron : Gelderlander (9 juli 2007)

De afkorting is niet ideaal: WC's. Maar aan inzet en enthousiasme twijfelt niemand meer: de WandelCorrespondenten van De Gelderlander.

Wandelcorrespondent

Zo'n 65 doen straks verslag vanuit het hart van de Vierdaagse. De speciale correspondenten vullen dagelijks vier pagina's met nieuws in woord en beeld over wat ze onderweg allemaal aan bijzonders hebben beleefd. De beste foto's maken kans op doorplaatsing naar de 'grote' Gelderlander.

Lees verder...

KRO brengt Vierdaagse op tv, radio en internet

Bron : Gelderlander  9 juli 2007

De KRO komt met verschillende radio- en televisieprogramma's rond de Nijmeegse Vierdaagse. Ook op internet wordt aandacht besteed aan de 91ste editie van het evenement, dat van 17 tot en met 20 juli plaatsvindt. Dat liet de omroep maandag weten.

Op televisie zendt de KRO dagelijks Het gevoel van de Vierdaagse uit. Fons de Poel presenteert het programma. Op de radio komen Café Kooijmans, Tijd voor Twee en Rabradio met Vierdaagse-bijdragen. De internetsite www.extra.kro.nl staat eveneens in het teken van het wandelevenement. Luisteraars en kijkers worden opgeroepen mooie verhalen, foto's en filmmateriaal uit de geschiedenis van de Vierdaagse aan te leveren.

Grote deelname wandeltocht

Bron : PZC (9 juli 2007)

De zevendorpentocht, het wandelevenement met start en finish in Oud-Vossemeer, heeft dit jaar 1672 wandelaars getrokken. Daarmee was de negentiende editie een zeer succesvolle. 429 wandelaars kozen voor de langste afstand, vijftig kilometer.

Net iets meer wandelaars, 466, kozen voor de dertig kilometer. Dat was daarmee de populairste afstand.

De tocht is voor veel mensen de laatste serieuze test voor de vierdaagse van Nijmegen.

Wandelleed 3 (Vergeet nooit een hoofddeksel !!!)

De hele week al slecht weer , het zal zaterdag 07 - 07 - 07 tijdens de Zevendorpentocht wel niet veel beter zijn moet ik hebben gedacht toen ik mijn tas ging inpakken. Vergeet ik een petje. En dat op die open vlaktes op het eiland Tholen. En jawel hoor s'middags brak de zon door en ik ben dus aardig verbrand.

Verbrand

En ik had dit keer (om blaren te voorkomen) mijn voeten nog wel zo goed ingeplakt.

Voeten 1

Voeten 2

Kortom VERGEET NOOIT EEN HOOFDDEKSEL.Cool

Van Vollenhoven bekijkt veiligheid bij Vierdaagse

NIJMEGEN - Mr. Pieter van Vollenhoven zal tijdens de komende Vierdaagse, die van 17 tot en met 20 juli in Nijmegen gehouden wordt, een dag te gast zijn in het wandelgebeuren om het veiligheidsaspect van het wandelevenement en de feesten rond de Vierdaagse nader te bestuderen.

Het studiebezoek vindt plaats op uitnodiging van de gemeente Nijmegen, die elke wandeldag een prominente Nederlander laat kennismaken met een bijzonder aspect rond de Vierdaagse. Mr. Van Vollenhoven bezoekt het wandelevenement op de tweede marsdag.

Lees verder...

Infocard

Op maandag 16 juli krijgen alle wandelaars bij hun registratiebureau ook een infocard uitgereikt. Op deze kaart is handige informatie voor tijdens het wandelen van de Vierdaagse vermeld, zoals een aantal belangrijke telefoonnummers, wat te doen onder diverse weersomstandigheden en verzorging onderweg. De Vierdaagse organisatie raad u aan deze infocard samen met uw barcodekaart en controlekaart in uw keycord (die ook wordt uitgereikt) te bewaren, zodat u deze informatie altijd bij de hand heeft.

T-shirts 4Daagse 2007

Hieronder zie je de afbeeldingen die ik op de T-shirts heb gestreken voor de Vierdaagse van 2007. Hoewel de foto''s niet allemaal even goed op de T-shirts zijn gestreken zal ik ze toch gaan dragen.

ELST

Elst voor

Elst achter

Wijchen

Wijchen voor

Wijchen achter

Lees verder...

410 gekleurde sterren op asfalt Via Gladiola: ode aan wandelaars

Bron : Gelderlander  (3-7-2007)

NIJMEGEN - Een tapijt van 410 sterren in rood, groen en blauw zal dit jaar de Vierdaagselopers op de dag van hun glorieuze intocht in Nijmegen verwelkomen.

Via Gladiola 

De sterren worden met wegenverf geschilderd op het laatste stuk van de Via Gladiola: de St.-Annastraat tussen Fransestraat en Keizer Karelplein. Wegenbouwers gaan daarmee vanaf morgen vijf avonden en nachten aan de slag. De vijfpuntige sterren - richting plein in een steeds dichter patroon tot ze elkaar overlappen -verwijzen naar de Walk of Fame in Hollywood: meer dan 2000 sterren in de stoep met namen van beroemdheden.

Lees verder...

'Maaien is dweilen met de kraan open'

Bron : Gelderlander  (3-7-2007)

Elk jaar zo'n week of drie voor de Vierdaagse krijgt de stad de grote opfrisbeurt. Het bloemenwapen aan de Voerweg wordt aangekleed, de taluds aan het Traianusplein krijgen kleurige bloemetjes, zelfs de lantaarnpalen worden gewassen.

Maaien  En ook het onkruid moet weer weg. Althans op die plekken die in het oog vallen. Alle troepen van Werkvoorzieningschap Breed worden deze weken naar het centrum gedirigeerd. "Zeg maar het Vierdaagsetraject", zegt Piet Goossens.

De reus met de bosmaaier regeert met vaste hand dezer dagen. Zijn onafscheidelijke sjekkie tussen de lippen; de gespierde en getatoeëerde - uiteraard NEC - armen houden de bosmaaier, zeg maar een groot uitgevallen gazonstrimmer, vast zoals het hoort.

Lees verder...

Vuurwerk Vierdaagse weer aan Mookse kant

Bron : Gelderlander

MOOK - Het traditionele Vierdaagse vuurwerk wordt dit jaar weer aan de Mookse kant van de Maas afgevuurd. Mookse boeren en de Cuijkse organisatie zijn het op tijd eens geworden waardoor de Mookse Maaskant weer gebruikt kan worden.

Het vuurwerk wordt al sinds jaar en dag tijdens de Nijmeegse Vierdaagse afgestoken. Dat gebeurt door het Cuijkse 4-daagse Comité in de Mookse weilanden langs de Maas. De toeschouwers staan op de Cuijkse kade.

De afgelopen twee jaar konden de Mookse boeren, die hun weilanden afstaan aan het vuurwerkspektakel, en de organisatie het echter niet eens worden over een aantal voorwaarden. "Bijvoorbeeld tot wanneer de koeien er konden weiden", aldus een woordvoerster van de gemeente Mook.

Lees verder...

Het weer op de routes, van minuut tot minuut

Het weer-volgsysteem dat meteoroloog Jules Geirnaerdt speciaal voor de Vierdaagse heeft ontwikkeld, stelt de marsleiding in staat de weersomstandigheden op de wandelroutes van minuut tot minuut tot in de details te volgen.

De 43-jarige Geirnaerdt, die als zelfstandig weeradviseur een eigen weerbureau runt in het Zeeuwse Wissenkerke, zet daarvoor drie mobiele weerstations in, die allemaal in staat zijn metingen te doen naar temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, windrichting en -snelheid, neerslag en de hoeveelheid zonnestraling. De drie stations staan in contact met de weercomputer die de Vierdaagsemeteoroloog in de vorm van een laptop bij zich heeft. Lees verder...

Meeting Point tijdens de Vierdaagse

Tijdens de Vierdaagse wordt een Meeting Point ingericht op start- en finishlocatie de Wedren? Bij dit Meeting Point kunt u afspreken met andere wandelaars, bijvoorbeeld om startkaarten voor de 40km te ruilen of elkaar te ontmoeten. Het Meeting Point is te vinden op de Waldeck Pyrmontsingel.

Sjanne is fit van het lopen naar oma (JONGSTE DEELNEMER)

Bron : Gelderlander (26 juni 2007)

BEEK - Sjanne Woudenberg uit Beek vindt het helemaal niet gek dat ze nooit bij de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse is geweest. Ze heeft het wandellegioen zelfs überhaupt nog nooit ergens zien lopen. "Maar ik heb het vuurwerk in Nijmegen wel bekeken.".

Sjanne 

En toch is Sjanne volgende maand één van de opvallendste deelnemers aan het grootste wandelfestijn ter wereld. Sjanne is namelijk elf, en daarmee de jongste van alle bijna 43.000 deelnemers. Ze is geboren op 27 december 1995, en je mag meedoen als je dit jaar twaalf wordt. "Er is ook een jongetje dat op 26 december is geboren. Die zal wel balen. Misschien ben ik wel de jongste ooit. Dat wisten ze bij de Vierdaagse niet zeker."

Lees verder...

Chip checkt wandelaars

Bron : Gelderlander

Van marathonlopers en triatleten is elke reactie onder elke denkbaar weertype al eens gemeten, van wandelaars is maar weinig bekend.

Pil

Daarom gaat prof. dr. Maria Hopman zestig deelnemers aan de Nijmeegse wandelvierdaagse uitrusten met een chip. De chip zit in een capsule, moet worden ingeslikt en reist vervolgens via maag en maagdarmkanaal door het lichaam.
"Vergelijk het maar met een thermometer, met dien verstande dat hij ook nog de vochthuishouding registreert", zegt hoogleraar inspanningsfysiologie aan UMC St Radboud Maria Hopman (1963). "Door dat elk jaar te doen en bij alle weertypen, kun je een database opbouwen waaruit blijkt bij welk weertype je welke maatregelen moet nemen om ongelukken te voorkomen", aldus prof. Hopman.

Lees verder...

Halve Marathon

Cool Slideshows!

Hier een impressie van de Halve Marathon + 10 km van Roosendaal. Deze werd gelopen na de Peripatostocht.

 

Pil met zender voor Vierdaagselopers

Bron : BNDeStem 

Zestig lopers van de Nijmeegse Vierdaagse (17 tot en met 20 juli) slikken dit jaar een pil met een zendertje, waarmee tijdens de tocht hun lichaamstemperatuur en vochtbalans wordt gemeten.

De gegevens komen in een database, zodat de organisatie van het wandelevenement voortaan kan voorspellen bij welke weersomstandigheden de wandelaars extra risico lopen.

Het experiment wordt uitgevoerd door hoogleraar integratieve fysiologie (relatie tussen bewegen en aandoeningen), Maria Hopman van de Radboud Universiteit Nijmegen, in opdracht van het Vierdaagsebestuur.

Lees verder...

Zenderpil meet temperatuur wandelaars Vierdaagse

Bron : De gelderlander

Een chipje, verborgen in een pilletje, meet de komende jaren steeds bij zestig Vierdaagsewandelaars de lichaamstemperatuur. Dat heeft de organisatie van het evenement vrijdag laten weten.

Vierdaagse 2006 Foto T. Kouters

Het chipje zendt meetgegevens naar een computer. Voor elke vierdaagseafstand worden twintig deelnemers gevraagd het pilletje te slikken. Het pilletje verlaat op de natuurlijke manier het lichaam.

De zendertjes zijn onderdeel van een meerjarig onderzoek van inspanningsfysiologe Maria Hopman van de Radboud Universiteit naar de effecten van het wandelen. De gegevens van de chips leveren samen met gegevens uit weerstations meer informatie op over de lichamelijke toestand van wandelaars bij diverse weersomstandigheden.

Zo kan de organisatie op termijn beter op het weer inspelen met maatregelen. Vorig jaar juli eindigde de Vierdaagse voortijdig in een drama toen twee wandelaars overleden en tientallen deelnemers naar het ziekenhuis moesten als gevolg van de enorme hitte.

“Laat je strikken voor het KWF”

Bron : Nieuwsbrief VierdaagseNijmegen.com

“Laat je strikken voor het KWF”

en strik je schoenen vanaf nu met paarse veters! Een actie die elke wandelaar opvalt. Een actie de elke wandelaar laat opvallen. Een fenomeen in wandelland. Sunny, sinds jaren fanatiek wandelaar en fondsenwerver voor KWF, verkoopt  paarse veters. Pimpelpaars met in witte opdruk het logo van haar website www.sunnywalks.nl. Om sport- of wandelschoenen mee op te fleuren. Als extra paar voor in de rugzak. Om kado te geven aan mensen die de Vierdaagse te gaan lopen of gelopen hebben. Kortom, voor iedereen die KWF Kankerbestrijding een warm hart toedraagt.

Lees verder...

Metingen door 'Vierdaagsepil'

Bron : Nieuwsbrief VierdaagseNijmegen.com

De Nijmeegse hoogleraar Maria Hopman start tijdens de Vierdaagse een langlopend onderzoek naar de fysieke gevolgen van Vierdaagselopen, zo meldt studentenblad Vox. Aanleiding van het onderzoek zijn de twee doden tijdens de Nijmeegse Vierdaagse vorig jaar, als gevolg van de grote inspanning bij hoge temperatuur. Zestig deelnemers slikken de avond voordat ze gaan lopen een temperatuursensor en een klein zendertje die zijn verwerkt in een capsule. Na 24 uur belandt de apparatuur in de toiletpot. ‘Intussen kunnen wij op elk moment van de dag met speciale kastjes de meetgegevens via die pil ontvangen’, zegt Hopman, hoogleraar Integratieve fysiologie aan de RU. In Nederland is deze meetmethode, die pas een paar jaar bestaat, nog maar zelden toegepast.

Vierdaagse beeldje

Bron : De Gelderlander (20 juni 2007)

De twee figuurtjes helpen elkaar over de eindstreep. Aan het vaantje met de kleuren oranje/groen is te zien dat het om Vierdaagsewandelaars gaat.

Beeldje

Lees verder...

Weerstations langs route Vierdaagse

Bron : Omroep Gelderland

Op vier plekken langs de route van de Nijmeegse Vierdaagse komen mobiele weerstations te staan. De organisatie kan zo beter inspelen op extreme weersomstandigheden.

Vorig jaar werd de Vierdaagse na de eerste dag al afgeblazen, omdat veel wandelaars door de hitte onwel waren geworden.

De weerstations worden geplaatst op twee plekken in Nijmegen (Scheidingsweg en Wedren) , in Groesbeek en op de Oosterhoutsedijk in Lent. Op de Oosterhoutsedijk kwam vorig jaar een wandelaar om het leven.

Alternatieve routes Vierdaagse uitgezet in geval van calamiteiten

Bron : De Gelderlander  (19 juni 2007)

Als er zich calamiteiten voordoen in de centra van Elst, Valburg of Oosterhout, dan kan ter plekke worden besloten de wandelroutes van de Vierdaagse te wijzigen. Vooraf wordt de bewegwijzering van de alternatieve routes al opgehangen. Dat gebeurt dit jaar voor het eerst.

De alternatieve route in Elst loopt over de Rijksweg-Zuid en de Lange Dreef. Die in Valburg loopt via de Kasteelstraat, van Welderenstraat, Hartogstraat en Broekstraat. In Oosterhout gaat de Vierdaagseroute bij calamiteiten over de Krakenburgsestraat en de Dijkstraat naar de Waaldijk.

Aanwonenden wordt gevraagd hun auto elders te parkeren. Ter plaatse worden tijdelijke parkeerverboden ingesteld.

Mocht er iets aan de hand zijn, dan informeert de organisatie de lopers en toeschouwers met lichtkranten en sms-bommetjes. Op alle routes zijn dit jaar toezichthouders aanwezig die het verloop van de mars nauwlettend in de gaten houden.

Een doorkomst om niet te vergeten

Bron De gelderlander (19 juni 2007)

In alle vroegte opgestaan, nog maar een paar kilometer in de benen en dan komt Bemmel, de eerste doorkomstplaats van de Vierdaagse. Burgemeester Harry de Vries, een fervent Vierdaagseloper, weet hoe bijzonder de doorkomsten in dorpen zijn voor deelnemers.

"Bemmel moet bruisen", zegt De Vries. "Er komen 's ochtends veertig- tot vijftigduizend mensen door het dorp lopen. Dat is voor ons een kans om te laten zien hoe leuk Bemmel is."

Samen met vrijwilligers is de burgemeester aan de slag gegaan. Voor het gemeentehuis wordt een grote ontbijttafel ingericht. Daar reikt De Vries de lopers flesjes met Lingewaards water aan.

De burgemeester doet dit jaar ook zelf weer mee aan de Vierdaagse. "Ik heb de organisatie gevraagd of ik extra vroeg mag starten, zodat ik om half zes in Bemmel kan zijn. Ik wil graag zelf het water aan de lopers overhandigen." De Vries is van plan daarna aan te sluiten bij de laatste wandelaars om zo richting Nijmegen te lopen.

Lees verder...

Zestig vlagdansers markeren gedenkwaardige wereldmomenten

Een programma ‘voor en door de wandelaars’ met veel vaart, muziek, show en verbazingwekkende verrassingen. De Vlaggenparade 2007, de ceremoniële opening van de 91ste Internationale Vierdaagse Afstandmarsen Nijmegen op maandag 16 juli, belooft een uitbundig evenement te worden, waarin wordt terug gekeken op een aantal markante momenten in de wereldgeschiedenis.

De mens, maar natuurlijk vooral de wandelaar staat centraal. Wandelaars en toeschouwers krijgen een verrassende show voorgeschoteld waarin zij zelf ook een rol zullen spelen.

Afwisseling, interactie en véél energie zijn de kernwoorden van de Vlaggenparade 2007. Daar zal zeker ook voormalig songfestival deelneemster Glennis Grace aan bijdragen. Naast het Wilhelmus en het Vierdaagselied tijdens het vlaggenprotocol, zal zij het McDOS Goffertstadion volledig op zijn kop zetten met krachtige nummers als ‘Let’s get loud’ van Jennifer Lopez. Lees verder...

Tocht is festival der superlatieven

Bron : http://www.brabantsdagblad.nl/ (20-4-2007)

Vrijdag 20 april 2007 - GELDERMALSEN - De vijftiende Bloesemtocht vanaf de veiling Fruitmasters in Geldermalsen leidt door de bloeiende Betuwe, te voet, met nordic stokken, rolstoel of wandelwagen.

Tocht Bloesem

Je kunt er morgen je wandeltijd laten meten. De tijd wordt je per sms op je mobiel meegedeeld. Of wil je een lesje nordic walking? Gijs Wanders, oud-journaallezer, staat de hele dag met lesmateriaal voor je klaar.

Lees verder...

Routes Vierdaagse

In de volgende logs vind je de routes van de Vierdaagse van 2007

Via Gladiola kubus

create your own slideshow

Vierdaagsekubus

create your own slideshow

Man van 90 loopt Vierdaagse Nijmegen

Bron : Gelderlander

NIJMEGEN - De 90-jarige Israeliër P. Smetema is de oudste deelnemer aan de 91ste Vierdaagse, die op 17 juli in Nijmegen van start gaat. Daags na de Vierdaagse wordt hij 91.

Aan de wandelmars, waarvoor zich 42.825 mensen hebben ingeschreven, doen 175 80-plussers mee. Een kleine zes procent van de lopers is tussen de 70 en 79 jaar. Onder hen is Bert van der Lans (75), die voor de zestigste keer meedoet en daarmee de hoogste beloning van alle wandelaars ontvangt.

"Ik liep in 1947 voor het eerst mee en heb niet één keer gemist", vertelt Van der Lans. "Alleen vorig jaar is het misgegaan."

Lees verder...

Weblog Jules Geirnaerdt

Jules Geirnaerdt bespreekt per 13 juni het weer tijdens de Vierdaagse.

Klik op de volgende link : Weerweblog

Weer tijdens de Vierdaagse

De organisatie van de Vierdaagse maakt dit jaar gebruik met meteoloog Jules Geirnaerdt.

Te bereiken op de site : www.julesgeirnaerdt.nl

Wandelleed 2

Hier de 2de weblog over stijve spieren , blaren en ander wandelleed.

Na de MITO MARS , die ik met reserve schoenen had gelopen had ik naast wat spierpijn (regen?) ook weer last van een paar stevige blaren.

Blaar Mito 1

Blaar Mito 2

Verder ging alles goed. Cool.

Ik kan hierover trouwens geen klacht indienen want op de routebeschrijving stond duidelijk :

De organisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor

ongeval, verlies of

andere ongemakken

voor, tijdens of

na de tocht.

Jong geleerd , een nieuwe generatie wandelaars dient zich aan.

Woensdag 6 juni t/m vrijdag 8 juni 2007 vond in Nispen (vlak bij de Belgische grens) de avonddriedaagse plaatst.

Hoewel ik zelf niet heb meegelopen waren mijn nichtje van 8 en neefje van 6 present om 3 avonden ongeveer 5 km te lopen. Dit deden ze in gezelschap van Mama , de 2 oma's en nog vele andere.

Vrijdagavond was Ome Tiny natuurlijk aanwezig zijn om deze prestatie van deze 2 jonge wandelaars te belonen met bloemen. Later kreeg iedereen nog een medaille. Vanwege het 1050 jarig bestaan van Nispen was het een speciale medaille.

29ste MITO-MARS Roosendaal

Bron : Internetbode 6 juni 2007

ROOSENDAAL- Op zaterdag 9 juni organiseert de W.s.v. MITO uit Roo­sendaal haar jaarlijkse MITO-­MARS. De netto opbrengst van deze wandeltochten wordt zoals gewoonlijk weer overgemaakt naar zorgvuldig gekozen kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden.  

 

Vorig jaar is dr opbrengst overgemaakt naar de Heiferstichting Nederland. Ook dit jaar wordt de opbrengst hier naar overgemaakt. Zoals gewoonlijk is weer veel zorg besteed aan de routes en de verzor­ging. Vooral de langere afstanden komen ver in het buitengebied van Roosendaal, met name, de Wouwse Plantage. De kortere routes blijven wat dichter bij huis.

Lees verder...

Hardlopen en wandelen

Bron www.internetbode.nl

Peripatos

Op zondag 24 juni wordt de halve marathon en 10 km in Roosendaal gehouden, speciaal voor de hardlopers. De organisatie is in handen van atletiek en recreatiesportverenging Thor.

Lees verder...

Vertraging versturen laatste bevestigingskaarten

Bron : Vierdaagsesite  6 juni 2007

Door vertraging bij het drukken van de bevestigingskaarten en de infobrochure worden sommige bevestigingskaarten helaas pas volgende week bezorgd. Dit geldt voor de bevestigingskaarten van inschrijvingen in de tweede periode en voor wandelaars die een afstandswijziging hebben doorgegeven.

Sonja stimuleert deelnemers Vierdaagse met gratis T-shirt

Bron : www.sonjabakker.nl/nl

Een lint van Sonja Bakker-wandelaars die op 20 juli de finish bereiken in Nijmegen. Zo stelt Sonja zich de editie 2007 van de Vierdaagse voor. Door T-shirts ter beschikking te stellen wil Sonja de aandacht vragen voor het nut van bewegen. Deelnemers aan de Vierdaagse geven met hun deelname het goede voorbeeld. Sonja hoopt dat de wandelaars door het dragen van het T-shirt andere mensen stimuleren om meer aan sport te doen. Wie voor zo’n shirt in aanmerking wil komen dient wel voor 15 juni de mail naar Sonja te sturen om er zeker van te zijn dat ze op 17 juli met hun gratis shirt aan de start verschijnen.

Sonja Bakker steunt 4daagse

Bron : Nieuwsbrief VierdaagseNijmegen.com

Sonja Bakker is op haar website een actie gestart. Iedereen die meedoet aan de Nijmeegse Vierdaagse kan een gratis T-shirt van haar krijgen. Sonja Bakker heeft wat over voor een slank Nederland. De dieetgoeroe is op haar website een actie gestart waarbij iedereen die meedoet aan de Nijmeegse Vierdaagse een gratis T-shirt van haar kan krijgen. Bakker hoopt daarmee behalve op gratis reclame de lopers te stimuleren en denkt aan 'een lint Sonja Bakker-lopers door Nijmegen'.

'Winkeliers moeten meebetalen aan feesten'

Bron : www.gelderlander.nl

Niet alleen de horeca, ook de winkeliers in de Nijmeegse binnenstad moeten financieel bijdragen aan de Vierdaagsefeesten. Dat is de inzet van Hans van Delft, bestuurslid van het Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN).

Feesten 

Hij is de motor achter de Vierdaagsefeesten. Van Delft wil niet dreigen, zegt hij, maar: "Als een groot aantal free-riders niet meebetaalt maar wel profiteert, dan moet de gemeente Nijmegen maar een verplichte heffing opleggen."

Lees verder...

'Uren wandelen, dagen achtereen, dat is zwaar'

Bron : http://www.gelderlander.nl/

De dramatische gebeurtenissen op de eerste (en laatste) wandeldag van de Vierdaagse 2006, zijn voor inspanningsfysioloog Maria Hopman van het UMC St Radboud beroepshalve interessant.

Blaarbehandeling 

"De Vierdaagse blijft een bijzonder evenement waarbij het lichaam op een bijzondere manier wordt belast. Een wandelaar loopt uren op een dag, en dat vier dagen achtereen.". Wat doet inspanning met het menselijk lichaam, en wat zijn de effecten onder diverse extreme omstandigheden? Dat is het werkterreinen van de inspanningsfysioloog. Natuurlijk, zegt Hopman, is er al veel bekend uit onderzoek onder marathonlopers en de effecten van de inspanning op lichaamstemperatuur, vochtbalans, voeding.

Lees verder...

THOR gaat aan de wandel

Bron : www.bndestem.nl (30 mei 2007)

ROOSENDAAL - De halve marathon en tien kilometer van THOR in Roosendaal zullen op 24 juni voor het eerst gecombineerd worden met een wandelevenement van dezelfde vereniging.

De wandelaars lopen dezelfde afstanden, dus tien en ruim 21 kilometer, maar volgen een deels ander parkoers. Bovendien starten ze ook vroeger en elders, namelijk bij Het Verkadehuis op de Kade.

Lees verder...

Maatregelen 30 km n.a.v. rapport Hermans

Bron : weblog Wim Jansen 4Daagse.nl

Een van de aanbevelingen van de commissie Hermans (deed onderzoek naar aanleiding van de afgelasting van de 90ste Vierdaagse) is dat wij als organisatie in geval van nood ook extra maatregelen moeten kunnen nemen voor de 30 km-wandelaars, met name de mogelijkheid tot inkorten van dat parcours. Het bestuur wil natuurlijk ook die aanbeveling uit het onderzoek realiseren en heeft het Hoofd Parcoursen gevraagd een conceptparcours te maken. Dit plan ligt nu al maanden ter goedkeuring bij de politie en de gemeente.

Lees verder...

Vierdaagseradio pakt weer groots uit

Bron : www.gelderlander.nl   (30 mei 2007)

RIJK VAN NIJMEGEN - Acht lokale omroepen vormen deze zomer tijdens de Nijmeegse Vierdaagse een week lang het grootste lokale radio - en tv - station van het land.

Het bijzondere project doet zeven dagen lang, 24 uur per dag, verslag van de Vierdaagse en de festiviteiten rond het wandelevenement. Vorig jaar werkten zeven omroepen tijdens de Vierdaagse samen. Nieuwkomer dit jaar is de MOS, de omroep voor Mook en Middelaar. MOS-Radio zorgt volgens projectleider Patrick Huisman met name op de twee laatste dagen van het evenement met de fm-frequentie 107.5 voor een belangrijke dekking in het wandelgebied. Voor het derde jaar worden er ook tv-uitzendingen gemaakt door de lokale omroepen in de regio.

Lees verder...

Roze woensdag 18 juli 2007 (Dag van Wijchen)

Op 18 juli is het weer zover de Roze woensdag 2007!
Na de aflasting van vorig jaar belooft het dit jaar een dubbel zo groot feest te worden.

Vanaf 12.00 zullen we weer met ratelaars, toeters en een hoop kabaal de lopers de roze zee in sturen van de laatste meters tijdens de tweede wandeldag. Dit doen we met een mega podium op de hertogstraat. en met jouw natuurlijk.

Lees verder...

Sms-bom bij Vierdaagse

Bron : www.gelderlander.nl

NIJMEGEN - De veiligheidsmaatregelen rond de Vierdaagsefeesten worden de komende jaren verder uitgebouwd.

Nieuw dit jaar is dat de binnenstad in herkenbare zones wordt verdeeld en ondernemers per sms - bom kunnen worden benaderd door politie en organisatie.
De binnenstad is tijdens de Vierdaagsefeesten verdeeld in vijf zones, die elk een eigen kleur hebben. De zones worden gemarkeerd door gekleurde poorten.

Bij calamiteiten kan het publiek dat zich in een bepaalde zone bevindt makkelijker duidelijk worden gemaakt dat het verstandig is een bepaald gebied te verlaten, stelt directeur Wim Smids van de organisatie ACBN, dat de feesten organiseert.

Lees verder...

Programma Vierdaagsefeesten bijna rond

Bron : www.gelderlander.nl (24 mei 2007)

Het programma van de Vierdaagsefeesten is bijna rond. Voor de grote podia die onder het Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN) vallen, zijn de meeste bands inmiddels bekend.

Krezip

Krezip

"Ofschoon er nu nog hard gewerkt wordt om de gaten te vullen", zegt Ben van Vueren, verantwoordelijk voor het boeken van de bands.
De invulling van de slotdag op het hoofdpodium op de Waalkade en van de opening bij het Labyrint staan nog open. Evenmin is al bekend wie op donderdag 19 juli het concert in de St.-Stevenskerk geeft.

Lees verder...

Maatregelen om wandelaars beter voor te lichten

Bron : www.4daagse.nl (23 mei 2007)

Met ingang van de 91ste Vierdaagse wordt een aantal maatregelen getroffen waardoor de wandelaars beter geïnformeerd worden over de actuele stand van zaken. Een aantal mobiele surveillanceteams houden de gang van zaken op de parcoursen nauwlettend in de gaten. Ook meteoroloog Jules Geirnardt zal dagelijks regelmatig rapporteren over de weersituatie en over de weersverwachtingen. Over al hun bevindingen staan de rapporteurs in nauw contact met de marsleiding en met de medische dienst.

Lees verder...

Wandelleed

Hier het resultaat van 40 kilometer wandelen tijdens de Vincent van Goghtocht. En dan nog ijskoud beweren tegen de EHBO-ers dat ik geen blaren had. Maar ik kreeg er pas last van toen we naar huis reden. Ik heb ze overigens niet doorgeprikt maar laat ze gewoon genezen.

Grote teen

Teentje

Overigens komt het verslag van de Vincent van Goghtocht binnenkort op de weblog.

Wandelaars trotseren wind en regen

Nog een stukje over de avondvierdaagse

Bron : www.internetbode.nl

Van 7 tot en met 10 mei werd weer de Roosendaalse avondwandelvierdaagse verlopen. De organisatie van het evenement lag voor de dertigste maal in handen van sport- en atletiekvereniging Thor. Onder de deelnemers bevonden zich naast de jongeren ook veel oudere wandelaars waarvan er twee zelfs al voor de 41ste keer meeliepen.

Er waren dit jaar 2900 officiële inschrijvingen en in totaal gingen er zo'n 3500 deelnemers op pad. Het merendeel bestond uit de Roosendaalse schooljeugd die de 6 of de 10 kilometer liep. Individuele wandelaars, soms afkomstig van (ver) buiten Roosendaal, konden ook kiezen voor de route van 15 kilometer. Alle tochten gingen door het mooie buitengebied en de bossen rond Visdonk.

Lees verder...

Van Gogh wandeltocht door De Losse Feeter

Bron : Uit in Brabant 

Op zondag 20 mei 2007 organiseert Wandelvereniging De Losse Feeter de Vincent van Gogh wandeltochten.

Vertrektijden

De vertrektijden zijn: 50 km tussen 07.00u en 08.00 u, 40 km tussen 07.00u en 09.30u, 30 km tussen 07.30u en 10.00u, 24 km tussen 07.30u en 11.00u, 12 km tussen 08.00u en 14.00u. De start is steeds vanuit De Nobelaer te Etten-Leur. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro voor losse deelnemers en voor leden van de bond 2 euro.

P&R-terrein op Jonkerbosplein, berg fietsen bij Rabo verdwijnt

Bron : http://www.gelderlander.nl (16 mei 2007)

Bezoekers van de Vierdaagsefeesten kunnen vanaf dit jaar ook hun auto kwijt op een bewaakt P&R - terrein aan het Jonkerbosplein. Vandaar moeten pendelbussen, van Novio of een ander bedrijf, hen naar het feestgedruis brengen.

Langs A325, Wijchenseweg, St.-Annastraat en Neerbosscheweg worden automobilisten met borden gewaarschuwd als de garages in het centrum vol zijn. Dat ontlast ook de wijken rond de binnenstad. Als de Kelfkensbosgarage vol staat, wordt de St.-Jorisstraat met hekken afgesloten om te voorkomen dat mensen een fuik in rijden.

Lees verder...

Vierdaagse: parkeren en stallen makkelijker

Bron : www.degelderlander.nl (16 mei 2007)

Bezoekers van de Vierdaagse en de Nijmeegse Vierdaagsfeesten moeten sneller en makkelijker een plekje kunnen vinden om hun fiets of auto te stallen.

Extra fietsenstallingen, verwijzingen naar die locaties, borden of tekstkarren die waarschuwen als de parkeergarages in het centrum vol zijn en een extra Park&Ride-terrein aan de westzijde van de stad zijn maatregelen die daarvoor moeten zorgen.

Lees verder...

Eigen ‘hyve’ voor Vereniging Gouden-Kruisdragers Vierdaagse

Op de site van de Gouden Kruis Dragers las ik vandaag dat men een eigen hyve had. Het adres is www.goudenkruisdragers.hyves.nl

Hyves (naar hive dat Engels is voor bijenkorf) bestaat sinds oktober 2004 en is een gratis Nederlandse profielensite dat vooral is gericht op het onderhouden/uitbouwen van een vriendennetwerk. Hyves heeft meer dan 3 miljoen gebruikers.

Kijk voor meer informatie op www.goudenkruisdragers.nl

Bloemen, medaille en met een voldaan gevoel weer naar huis

Bron : http://www.bndestem.nl/ (11-5-2007)

Door de regenbuien en de wind hebben de deelnemers aan de avondvierdaagse het niet makkelijk gehad, maar gisteravond kregen de doorbijters hun welverdiende beloning.

De 2800 deelnemers werden tussen Sterrebos en 't Zand op hartverwarmende wijze met bloemen ontvangen door familieleden en bekenden. Het was weer druk langs de route, waar diverse muziekgezelschappen voor een lekkere sfeer zorgden. Op Vierhoeven kregen de lopers de zo fel begeerde medaille.

Sneller hulp bij doortocht Vierdaagse

Bron : http://www.gelderlander.nl/ (2 mei 2007)

GENNEP - In Gennep en Mook en Middelaar, de Noord-Limburgse doorkomstgemeenten tijdens de Vierdaagse van Nijmegen, is nog genoeg werk aan de winkel voor een veilige doortocht van zowel wandelaars als aanwonenden in juli.  

Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van de route door dorpen van beide gemeenten. Vandaar dat halfweg deze maand vertegenwoordigers van de brandweer, gemeenten en de politie het wandelparcours in de Noord-Limburgse gemeenten haarfijn gaan bekijken.

Brandweercommandant Willy Piepenbrock van zowel Gennep als Mook: "Dan moet blijken in hoeverre de praktijk overeenkomt met wat wij aan de hand van de landkaarten al gezien hebben." 

Lees verder...

Wandelaars avondvierdaagse trekken zich niets aan van de regen

Bron : http://www.bndestem.nl/ (8-5-2007)

Dinsdag 8 mei 2007 - ROOSENDAAL - 'Alle zegen komt van boven', lachte gisteravond tijdens de eerste wandelavond de algemeen coördinator van de THOR avondvierdaagse Jan Herreijegers optimistisch.

Regen

Lees verder...

Nieuw trainings T-shirt

Omdat het oude trainings T-shirt dat ik steeds heb gebruikt voor de trainingen begon te verslijten heb ik een nieuw T-shirt gemaakt die ik bij de trainingen draag.

Op dit T-shirt heb ik de onderstaande afbeelding gestreken. 

Reclame

Het T-shirt zal ik voor het eerst dragen tijdens de avondvierdaagse van Roosendaal.

PinkAngel I CARE tocht

Bron : http://www.pinkangels.nl/

De PinkAngels organiseren op 12 mei 2007 een wandeltocht rond het mooiste natuurgebied van Nederland: De Posbank in Arnhem. Hieronder vind je het hoe, wat en waarom.

Voorinschrijven kan van 1 februari tot 30 april 2007 via het inschrijfformulier op http://www.pinkangels.nl./

Starttijd 30 km: 09:00-11:00 uur

Starttijd 15 km: 09:00- 12:00 uur

Finishtijd: 18:00 uur

Inschrijfgeld: 6 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen tot 12 jaar

Na-inschrijving: 8 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen tot 12 jaar

Locatie: Het wapen van Rheden, te Rheden

Waarom? Omdat wandelen leuk is en het geld aan het goede doel CARE wordt geschonken, zodat CARE Nederland zich nog beter kan inzetten voor noodhulp en wederopbouw. Jaarlijks steunt CARE Nederland wereldwijd 3.000.000 slachtoffers van natuurrampen en oorlogen, zodat ze weer kunnen bouwen aan een eigen toekomst. (http://www.carenederland.nl/)

Mars rond Roosendaal

Bron : http://www.bndestem.nl/

Vanaf het Thorhonk wordt vandaag (5 mei 2007) de Mars rond Roosendaal gelopen. Er zijn nieuwe routes uitgezet over 55, 44, 33, 22 en 11 kilometer. Voor de langste afstanden is het vertrek tussen 7 en 8 uur. Deelname kost € 2,50.

Feestelijk défilé avondwandelvierdaagse

Bron : Internetbode

De dit jaar voor de 30e keer door Thor georganiseerde avondwandelvierdaagse van Roosendaal geniet al jaren een grote belangstelling. Vorig jaar kwamen ruim 3300 wandelaars naar sportpark Vierhoeven, het vertrek- en aankomstpunt van alle vier avonden. Het langgerekte en kleurrijke lint van wandelaars die op weg gaan langs mooie bosrijke en landelijke routes is een mooi gezicht.

Lees verder...

Avondwandelvierdaagse in aantocht

Bron : De Roosendaalse Krant

Van maandag 7 tot en met donderdag 10 mei aanstaan­de wordt in Roosendaal de welbeken­de avondwandelvierdaagse gehouden, waarvan de organisatie voor de 30e keer in handen is van arsv THOR. Nog steeds geniet dit evenement een ge­weldige belangstelling. Vorig jaar wa­ren er ruim 3300 liefhebbers die geno­ten hebben van dit wandelgebeuren. Deelname is mogelijk voor jong en oud. Men kan een keuze maken uit 3 afstanden, te weten 6, 10 of 15 km.

Basisscholen

Dankzij de goede samenwerking met de basisscholen en de oudercomités is er van de zijde van deze jeugd altijd veel belangstelling. Zij zien ieder jaar weer uit naar dit spektakel. De jeugd wil dit niet missen, het meedoen in groepsverband zorgt voor deze extra stimulans. Omdat velen wandelen een gezonde sport vinden lopen ook hon­derden individueel met plezier deze vierdaagse kilometers. Ook gebruikt men deze vierdaagse om geld in te za­melen voor een goed doel.  

Gezellig

De laatste jaren vertoont de wandel­sport een stijgende lijn., Gebleken is dat steeds meer mensen de combinatie gezond bewegen, genieten van de natuur en sociale kontakten weten te waarderen. Ook vanwege de gezellige sfeer rondom deze vierdaagse komen, de duizenden wandelaars graag naar sportpark Vierhoeven. Iedere avond worden vlak voor de start verschil­lende prijzen verloot onder de deel­nemers, terwijl bij terugkomst altijd gezellige muziek wordt gespeeld. Tel daarbij de verbroedering en vriend­schap die de wandelsport met zich meebrengt en het kan niet anders of het geheel brengt een speciale sfeer met zich mee. Alle routes lopen nagenoeg geheel door landelijk en bosrijk gebied. Ter­wijl men de gezonde wandelsport be­oefent kan iedereen tevens genieten van de natuur die zich in volle lente­pracht bevindt.

Lees verder...

Wijziging startprocedure 40 km

Bron : http://www.4daagse.nl/

Het zal u als deelnemer niet zijn ontgaan dat het de laatste jaren steeds drukker is geworden bij de start van de 40 km. Dit is niet verwonderlijk, want door het afschaffen van de diploma-afstand is het aantal wandelaars op de 40 km alleen maar toegenomen. Ongeveer 24.000 wandelaars lijken allemaal als eerste en zo vroeg mogelijk op pad te willen. De organisatie streeft echter naar een goede spreiding op het parcours, zodat opstoppingen, direct na de start, kunnen worden voorkomen. Gevolg is dat bij aanvang van de start een grote menigte wachtenden ontstaat. Zo’n grote menigte levert risico’s op, en wij zijn van mening dat daar iets aan gedaan moet worden. Dit is ook de wens van zeer veel 40 km-lopers. Uit de vele brieven en e-mails met klachten over het gedrang, de wachttijden, de ‘voorkruipers’ en de verzoeken hier iets aan te doen, blijkt dat ook veel deelnemers vinden dat er wat moet gebeuren. Daarom wordt met ingang van 2007 de startprocedure voor de individuele 40 km-lopers (die starten vanaf het Start- en Finishterrein de Wedren/Julianaplein) gewijzigd. Hieronder informeren wij u over de nieuwe procedure.

Lees verder...

Ruilplek startkaart Vierdaagse

Bron : http://www.vierdaagsenijmegen.com/

Op het Vierdaagseterrein op deWedren in Nijmegen wordt de maandag voor de Vierdaagse een ruilplek ingericht. Deelnemers kunnen daar terecht om een kaart te bemachtigen met de door hen gewenste starttijd.
Dit jaar worden voor het eerst de 40-kilometerslopers opgedeeld in een groep die vroeg vertrekt (5.15 uur) en een die laat vertrekt (6.15 uur). Voor veel deelnemers is dat lastig: ze lopen vaak met anderen mee en willen dan ook graag tegelijk vertrekken.
Maar de starttijden worden willekeurig toebedeeld. De ene helft van de lopers start de eerste de derde dag vroeg, de andere helft de tweede en de vierde dag. Het is echter toegestaan de startkaarten te ruilen: die zijn niet persoonsgebonden.
Op het start- en finishterrein wordt een plek gemarkeerd waar wandelaars die willen ruilen elkaar kunnen treffen.

Lees verder...

15e Rode Kruis Bloesemtocht breekt alle records

Bron : www.rodekruisbloesemtocht.nl (22 april 2007) 

Bloesemtocht grootste Nordic Walking tocht in Nederland

De vijftiende Rode Kruis Bloesemtocht heeft alle vorige edities overtroffen. Maar liefst 25.420 wandelaars liepen gisteren een van de vijf afstanden. Geen wonder, het was perfect wandelweer. De zon scheen volop en de bloesem bloeide uitbundig. De ruim 550 vrijwilligers hebben keihard gewerkt om ondanks de drukte, de wandelaars een perfecte dag te bezorgen. Voor het eerst was er een speciale nordic walking route die maar liefst 1200 deelnemers aantrok. Hiermee is de Bloesemtocht in één keer de grootste nordic walking tocht in Nederland.

Wij zijn ontzettend trots en blij”, zegt Kees Roldanus, voorzitter van de Stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht. “We hebben geen calamiteiten gehad en de weergoden waren ons zeer gunstig gezind. Wij zijn veel dank verschuldigd aan alle vrijwilligers, militairen en muziekkorpsen die wederom verantwoordelijk voor het succes van dit mega evenement in de Betuwe. En we zijn verheugd dat zoveel mensen dit jaar de Bloesemtocht hebben meegelopen. Want voor ons staat één ding voorop: het goede doel.”

Lees verder...

Bij Bloesemtocht draait het vooral om wandelplezier

Bron : http://www.brabantsdagblad.nl/ (20-4-2007)

Ontspanning in plaats van inspanning. Bij Jos en Co Drijver heeft competitie het verloren van genieten. Het Geldermalsense echtpaar loopt de Nijmeegse Vierdaagse niet meer, maar de vijftiende uitgave van de Bloesemtocht,morgen, laten ze niet aan hun neus voorbijgaan.

Wandelaars

"Het is de gezelligheid", lacht de 62-jarige Jos Drijver. "Ik ben een geboren Nijmeegse en heb 'mijn' vierdaagse dertigmaal gelopen. De 31ste keer - in 2000 was dat - haakte ik af: blaren. Bovendien vond ik het niet meer zo leuk, want te druk. De sfeer van de jaren zeventig en tachtig is er niet meer."

Lees verder...

Appeldijk opgeknapt voor tocht

Bron : www.brabantsdagblad.nl (20-04-2007)

Vrijdag 20 april 2007 - BEESD - De Appeldijk tussen Tricht en Beesd is de afgelopen weken extra mooi gemaakt door zes medewerkers van zorggroep 's Heeren Loo. De dijk is een prominent onderdeel van de wandelroutes in de Rode Kruis Bloesemtocht van morgen. De bomen zijn in vorm gesnoeid en er is geschoffeld en gemaaid, zodat de oude hoogstambomen er weer op hun mooist bij staan.

De Rode Kruis Bloesemtocht is traditioneel dé toeristische publiekstrekker van het bloesemseizoen. Het Regionaal Bureau voor Toerisme heeft dit jaar extra activiteiten opgezet om nog meer toeristen te trekken. Van bloesem- en fruitroutes tot logeren in een fruitboomgaard. De bloesemtijd is sowieso de piek in het seizoen voor het RBT. Hoe lang de bloesemtijd duurt, varieert. Een website houdt de bloesemstand bij.
http://www.bloesem.info

Lees verder...

Vrijwilligers Bloesemtocht gehuldigd

Bron : http://www.gelderlander.nl/  

Dinsdag, 17 april 2007 - GELDERMALSEN - Het aftellen is begonnen. De aftrap van de voorbereidingen voor de vijftiende editie van de Rode Kruis Bloementocht zaterdag 21 april, is gisteravond gegeven in het Geldermalsense gemeentehuis.

Vrijwilligers Bloesemtocht

Lees verder...

Aanmelden 4Daagse 2de Ronde

2de Ronde

Voor de 2de ronde zijn nog 15.677 plaatsen beschikbaar.

12 maart 2007 : 4.126

13 maart 2007 : 5.040

14 maart 2007 : 5.485

15 maart 2007 : 5.764

18 maart 2007 : 6.455

19 maart 2007 : 6.654

20 maart 2007 : 6.858

21 maart 2007 : 7.012

22 maart 2007 : 7.178

25 maart 2007 : 7.454

26 maart 2007 : 7.600

27 maart 2007 : 7.717

28 maart 2007 : 7.796

29 maart 2007 : 7.840

1 april 2007 : 8.016

2 april 2007 : 8.079

3 april 2007 : 8.136

4 april 2007 : 8.207

9 april 2007 : 8.501

10 april 2007 : 8.660

11 april 2007 : 8.860

12 april 2007 : 9.122

13 april 2007 : 9.502

Totaal 42.825

GEEN LOTING

Rode Kruis Bloesemtocht (artikel KRO)

Op zaterdag 21 april organiseert Het Nationale Rode Kruis voor de vijftiende keer de jaarlijkse Bloesemtocht, een eendaagse wandeltocht om geld in te zamelen. De gehele opbrengst gaat onder andere naar de vakantieverblijven van het Rode Kruis, waar chronisch zieken en gehandicapten een aangepaste vakantie kunnen genieten.

Speciaal voor de Bloesemtocht komt KRO De Wandeling met een bijzondere uitzending. Hella van der Wijst vaart een dag mee met de Henri Dunant van Lelystad naar Kampen en praat aan boord met diverse gasten. Het is voor hen vaak de enige mogelijkheid om er even tussenuit te kunnen. Met uw bijdrage steunt u dit soort belangrijke initiatieven. Hoe? Door u alsnog snel in te schrijven en mee te lopen!
Dit jaar zal er voor het eerst ook een lange route speciaal voor Nordic Walkers worden uitgezet. En natuurlijk is de KRO aanwezig.

Voor KRO-wandelpaspoorthouders ligt er bij de KRO-stand een kleine attentie klaar. Tevens kunt u met uw startnummer een mooie prijs winnen. Info hierover vindt u op de start-finishlocatie. 

Nieuwsbrief verschijnt later.

Deze maand zal de Nieuwsbrief wat later verschijnen omdat nog even wordt gewacht op het definitief aantal deelnemers aan de 91ste Vierdaagse. Je kunt overigens nog steeds lid worden van deze maandelijkse nieuwsbrief. Schrijf je aan de rechterzijde van deze weblog in.

Nieuwsbrief

Geen loting 91ste Vierdaagse

Bron : http://www.4daagse.nl/

Voor het tweede achtereenvolgend jaar hoeft er geen loting plaats te vinden voor de definitieve samenstelling van het deelnemersveld van de 91ste Vierdaagse, die van 17 tot en met 20 juli wordt gehouden. De komende dagen wordt hard gewerkt om het exacte aantal wandelaars vast te stellen. Duidelijk is wel dat er ongeveer zesduizend inschrijvingen minder zijn dan de inschrijflimiet van 49.000 toelaat.

Lees verder...

Inschrijving gesloten

Bron : http://www.4daagse.nl/  

De inschrijving is gesloten. Een loting is niet noodzakelijk, iedereen die reglementair heeft ingeschreven mag deelnemen. 

 

Informatie 15e Nationale Rode Kruis Bloesemtocht 21-4-2007

De Stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht organiseert de 15e editie van de bloesemtocht op zaterdag 21 april as. De bloesemtocht wordt dit jaar uitgebreid met een extra route speciaal voor liefhebbers van nordic walking.

De route - grotendeels autovrij - voert langs terreinen die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn en over speciale pontons over de Linge die de Landmacht aanlegt. Langs de routes spelen muziekkorpsen en zijn er diverse rustposten met entertainment en catering. De bloesemtocht biedt met vier wandelafstanden voor ieder wat wils. De voorinschrijving sluit op 1 april 2007.
Lees verder...

Wandelsportvereniging organiseert De Ruytermars

Op zaterdag 14 april organiseert de Vlissingse wandelsportvereniging Willen is Kunnen de De Ruytermars over afstanden van 5, 10, 15, 25 en 40 kilometer.

Deze tocht heeft een bijzonder tintje omdat het dit jaar 400 jaar geleden is dat Michiel de Ruyter geboren werd. De wandeltocht voert de deelnemers dan ook langs zijn standbeeld op het Keizersbolwerk.
Lees verder...

Gratis water tijdens Vierdaagse

Bron : http://www.bndestem.nl/

NIJMEGEN (ANP) - Waterbedrijf Vitens gaat watertappunten inrichten op het parcours van de Vierdaagse. Wandelaars kunnen bij deze tijdelijke kranen gratis drinken of flessen water vullen, zo zegt een woordvoerder van het wandelevenement.

Het inrichten van de drinkwaterpunten is een gevolg van de Vierdaagse van vorig jaar, die na een dag werd afgelast omdat er twee wandelaars bezweken door de extreme hitte, terwijl tientallen mensen onwel werden. De meeste wandelaars kregen teveel last van de hitte op de Oosterhoutsedijk, enkele kilometers voor de finish in Nijmegen. Op die kilometers lange, onbeschutte dijk richt Vitens nu een tapplaats in. Lees verder...

Schoenen hoofdzaak in Vierdaagsetraining

Bron : http://www.degelderlander.nl/ (27-3-2007)

Bij buitensport is de schoen vaak de beslissende factor in het plezier en het prestatieniveau. Iedere Vierdaagsewandelaar weet dat. De All Terrain wandelschoenen van Lowa vormen de perfecte partners voor de het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse.

Schoen

Op 17 juli begint de 91ste Nijmeegse Vierdaagse. Fanatieke wandelaars zijn al maanden bezig om hun conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren, hun spieren aan te sterken en hun schoenen in te lopen.
Het inwinnen van advies over voetverzorging en het juiste schoeisel is een absolute must, wil je de Vierdaagse zonder pijn uitlopen. Vergeet dus niet om bij het trainen al goed schoeisel te dragen.

Lees verder...

DE DAG VAN ELST (Dinsdag 17 juli 2007)

Militairen 

HEUMENSOORD via Driehuizerweg, Kwekerijweg, Heijendaalseweg, Coehoornstraat, Prins Bernhardstraat, Stenenkruisstraat, Staringstraat, Bijleveldsingel, Prins Bernhardstraat en verder via de aangegeven route.

Alle afstanden

NIJMEGEN: Vanaf de Wedren/ Julianaplein, Prins Bernhardstraat, Oranjesingel oversteken naar de Van Schevichavenstraat, rechts Van Broeckhuijsenstraat, Hertogplein oversteken, Gerard Noodtstraat, rechts St. Jorisstraat, links Keizer Traianusplein, Gen. J. Gavinweg en via westelijk fiets-/voetpad en busbaan van de Waalbrug, LENT: Bemmelsedijk, Griftdijk Zuid, lus over snelweg, Laauwikstraat, Schoolstraat, Dorpsplein, Begoniastraat, Petuniastraat, Laauwickstraat, Vossenpelsestraat en verder:

30 KM  

BEMMEL: Woerdsestraat, Slenkweg, Kerkenhofstraat, Ressensestraat, Ressens viaduct, Verlengde Bouwlustlaan, Wolfhoeksestraat, ELST: Mermsestraat, Bemmelseweg, Stationsstraat, Eshofsestraat, Dorpsstraat,

40 KM  

BEMMEL: Zandsestraat, Teselaar, Dorpsstraat, Loostraat, De Plak, De Vergert, Breedlersestraat, Sittestraat, De Broekakkers, Kampsestraat, Bergerdensestraat, ARNHEM: Rijkerswoerdsestraat, ELST: Rijksweg­Noord, Regenboog, Dauw, Rijksweg-Noord, Dorpsstraat,

Militairen

BEMMEL: Zandsestraat, Teselaar, Dorpsstraat, Loostraat, De Plak, Kattenleger, Mermse viaduct, ELST: Bemmelseweg, Stationsstraat, Eshofsestraat, Dorpsstraat,

50 KM  

BEMMEL: Zandsestraat, Teselaar, Dorpsstraat, Loostraat, De Plak, De Vergert, Breedlersestraat, Sillestraat, De Broekakkers, Kampsestraat, Bergerdensestraat„ HUISSEN: links Hoeve, Bredestraat, Muntstraat, Huismanstraat, Helmichstraat, Vierakkerstraat, Markt, Langestraat, Korte Loostraat, Rietbaan, Zomerdijk, Winterdijk, Ir. Molsweg, Huissensedijk, ELDEN/ARNHEM: viaduct Elden, Brinksestraat, Rijksweg-West, Elderhofseweg, fietspad langs Batavierenweg, ELST: Rijksweg-Noord, Ceintuurbaan, Regenboog, Dauw, Rijksweg-Noord, Dorpsstraat,

Alle afstanden 

ELST: Dorpsstraat, Valburgseweg, Kerkeakkers, Lange Dreef, VALBURG: Tielsestraat, Valburgsestraat, SLIJK-EWIJK Oosterhoutsestraat, OOSTERHOUT: Vredesplein, Dorpsstraat, Waaldijk, LENT: Oosterhoutsedijk, westelijke oprit Waalbrug, Waalbrug, NIJMEGEN: Gen. J. Gavinweg, westelijke rondweg Keizer Traianusplein, rechts St Jorisstraat, links Gerard Noodtstraat, Hertogplein oversteken, Van Broeckhuijsenstraat, links Van Schevichavenstraat, singels oversteken naar Prins Bernhardstraat, Wedren.

Militairen

Terug vanaf einde Prins Bernhardstraat lopen ze startroute in tegengestelde richting retour naar tentenkamp HEUMENSOORD.

DE DAG VAN WIJCHEN (Woensdag 18 juli 2007)

Militairen 

HEUMENSOORD start via de Scheidingsweg, Grootstalselaan,
Maldenburchtstraat, Couwenbergstraat en sluiten hier aan op de route.

30/40/50 KM 

NIJMEGEN: Vanaf de Wedren/ Julianapleinl, Prins Bernhardstraat,
Coehoornstraat, Heyendaalseweg, Houtlaan, St. Annastraat(oversteken), Oude Molenweg, Vossenlaan, Oude Mollenhutseweg, Ant.v. Pinxterenlaan, Joke Smitlaan, Marga Klompelaan, Opaalstraat, Winkelsteegseweg, Van Hogendorpstraat, Dr. Kuyperstraat, Thorbeckestraat, Donker Curtiusstraat, Couwenbergstraat,

Alle afstanden

NIJMEGEN: Hatertseweg, Van Boetbergweg, Weezenhof 90ste ,40ste , 11de  en 24ste  straat, Staddijk, ALVERNA: Diervoortseweg, Heiveldweg, Heumenseweg, WIJCHEN: Leemweg, St Jorispad,

30 KM  

WIJCHEN: Valendrieseweg, Mr van Coothlaan, Kasteellaan,

40 KM    

WIJCHEN: Oosterweg oversteken, Zuiderdreef, Balgoyseweg, Drutenseweg
parallelweg, Vormersluisweg, WIJCHEN: Vormerseweg, Ravensteinseweg, Westerdreef, Stationslaan, via Aalsburg 16 en 17, Oud-Ravensteinseweg, Klapstraat, Herenstraat, Spoorstraat, Markt,
 

Militairen       

WIJCHEN: Oosterweg oversteken, Zuiderdreef, Balgoyseweg,
Vormerseweg, Ravensteinseweg, Westerdreef, Stationslaan, Blauwe Hof 40, Aalsburg 16 en 17, Oud-Ra-vensteinseweg, Klapstraat, IIerenstraat, Spoorstraat, Markt,

50 KM   

WIJCHEN: Oosterweg oversteken, Zuiderdreef, Balgoyseweg, BALGOY: Houtsestraat, Torenweg, Hoeveweg, Maasbandijk, NIFTRIK:Maasbandijk vervolgen, Ekenseweg, Dorpsstraat, Gildeplein, Lagestraat, fietspad richting WIJCHEN: Stationslaan, Blauwe Hof 40, Aalsburg 16 en 17, Oud­Ravensteinseweg, Klapstraat, Herenstraat, Spoorstraat, Markt,

Alle afstanden 

WIJCHEN: Kasteellaan, Ringlaan, Hoefsestraat, Veenhof 25ste straat,
Woeziksestraat, Mulderskamp, BEUNINGEN: Bijsterhuisen 22 ste straat, Wilhelminalaan, Burg. Geradtslaan , Houtduiflaan, Burg. Van Suchtelenstraat, Reekstraat, WEURT: Van Heemstraweg, Westkanaaldijk,(Noodbrug), NIJMEGEN: Oostkanaaldijk, Industrieweg, Industrieplein, Kanaalstraat, Waterstraat, Biezenstraat, Voorstadslaan, Lange Hezelstraat, Veemarkt, Waalkade, Voerweg, Hoogstraat, Hertogstraat, van Broeckhuysenstraat, Van Schevichavenstraat, Prins Bernhardstraat, Wedren.

Militairen 

Terug gaan zij vanaf de Wedren, Prins Bernhardstraat, via Coehoornstraat, Heyendaalseweg, Kwekerijweg, Driehuizerweg naar het tentenkamp HEUMENSOORD.

DE DAG VAN GROESBEEK (Donderdag 19 juli 2007)

Militairen

HEUMENSOORD, start, Driehuizerweg, Kwekerijweg, en daar aansluiten bij de Houtlaan.

30/40/50 KM

NIJMEGEN: Vanaf de Wedren/ Julianaplein, Prins Bernhardstraat, Coehoornstraat, Heyendaalseweg

Alle afstanden

NIJMEGEN:Houtlaan, Oude Molenweg, van Peltlaan, Einsteinstraat, Nieuwe Mollenhutseweg, Maldenburchtstraat, MALDEN: Hatertseweg, Broekkant, Broeksingel, Zwerfkei, Oosterkanaaldijk,Spijkerweg, Rijksweg, MOOK: Maasdijk, terrein Maasstaete, Driesbergstraat, de Hove, Raadhuisplein,

30 KM 

MOOK: Groesbeekseweg, GROESBEEK: Mooksebaan, Knapheideweg,
Baden Powellstraat, Vlasrootweg, Herwendaalseweg,

40 KM  

MOOK: Kerkstraat, Kanaalweg, Cuijksesteeg, Meulenbroekstraat,
Lambertusweg, MIDDELAAR: Elzenstraat, PLASMOLEN: Witteweg, Muldershofweg, Zevenbergseweg, oversteek RW-N271, Schildersweg, MILSBEEK: Langstraat, Zwarte Weg, Grafwegen, BREDEWEG: St Antoniusweg, Bredeweg, GROESBEEK: Herwendaalseweg,

Militairen  

MOOK: Kerkstraat, Kanaalweg, Cuijksesteeg, Meulenbroekstraat,
Lambertusweg, MIDDELAAR: Elzenstraat, PLASMOLEN: Witteweg, voor parkeerplaats Muldershofweg, Zevenbergseweg, oversteek RW-N271, Schildersweg, MILSBEEK: Langstraat, Onderkant, Oudedijk, Ringbaan, Zwarte Weg, Grafwegen,
BREDEWEG: St Antoniusweg, Bredeweg, GROESBEEK: Herwendaalseweg,

50 KM  

MOOK: Kerkstraat, Kanaalweg, Cuijksesteeg, Meulenbroekstraat,
Lambertusweg, MIDDELAAR: Elzenstraat, PLASMOLEN: Witteweg, Muldershofweg, Zevenbergseweg, oversteek RW-N271, Schildersweg, MILSBEEK: Langstraat, Onderkant, Kroefsestraat, Aaldonksestraat, Hoenderweg, Ottersumseweg, St. Jan-straat, Eikenwal, Bredeweg, Aaldonksestraat, Leembaan, Ringbaan, Zwarte Weg, Grafwegen, BREDEWEG: St Antoniusstraat, Bredeweg, GROESBEEK: Herwendaalseweg,

Alle afstanden

GROESBEEK: Herwendaalseweg, Pannenstraat, Dorpsstraat, Molenweg, Zevenheuvelenweg, BERG EN DAL: Oude Kleefsebaan, NIJMEGEN: Berg en Dalseweg, Kwakkenbergweg, Postweg, Dommer van Polderveldweg, Van 't Santstraat, Van Heutzstraat, Groesbeeksedwarsweg, Fort Kijk in de Potstraat, Prins Bernhardstraat, Wedren.

Militairen  

Gaan terug in NIJMEGEN vanaf de Kwakkenbergweg linksaf de Bosweg,
oversteek Groesbeekseweg naar de Schlatmaekerstraat, Van Haapstraat, d'Almarasweg, Driehuizerweg naar tentenkamp HEUMENSOORD

DE DAG VAN CUIJK (Vrijdag 20 juli 2007)

Militairen

HEUMENSOORD start en sluiten via Scheidingsweg aan bij andere afstanden.

30/40/50 KM 

NIJMEGEN: Vanaf de Wedren/ Julianaplein, Prins Bernhardstraat,
Coehoornstraat, Heyendaalseweg,

Alle afstanden

NIJMEGEN: Scheidingsweg, Grootstalselaan, Maldenburchtstraat, Couwenbergstraat, Hatertseweg, Hatertsebrug, Van Boetbergweg, Weezenhof 90ste , 40ste , 11de  en 24ste  straat, Staddijk, ALVERNA: St Walrickweg, OVERASSELT: Kasteelsestraat,

30 KM

OVERASSELT: Hoogstraat, Garstkampsestraat, IJkelaarstraat, Loksheuvelseweg, HEUMEN: Vosseneindseweg, rechts fietspad Jan J. Ludenlaan, Overasseltseweg, Dorpsstraat, Looistraat, rechts parallelweg Jan J. Ludenlaan, Rijksweg N 271,

40 KM

OVERASSELT: Hoogstraat, Mrg. v.d. Burgtstraat, P.v. Kuppenveldstraat, Oude Kleefsebaan,Tempelstraat, Maasdijk, HEUMEN: Maasbandijk, brug met A 73 Maas over, LINDEN: Oostermeerweg, Kerkstraat, Steegsestraat, Kerkeveld, BEERS: Kerkeveld, provinciale weg, CUIJK: Grotestraat, Beerseweg, van Galenweg, via doorsteek fietspad vervolg Beerseweg, Molenstraat, Louis Jansenplein, Korte Molenstraat, Grotestraat, Maasstraat, pontonbrug, MOOK: Cuijksesteeg, Kanaalweg, Kerkstraat, Raadhuisplein, Rijksweg N 271,

Militairen 

OVERASSELT: Spellingsestraat, Gaasselsedam, NEDERASSELT: Baron van Brakelstraat, Hollestraat, Klokstraatje, Maasdijk,onder brug door, Sluisweg, Graafsebrug, GRAVE: Koninginnedijk, Bagijnstraat, Hoofschestraat, Klinkerstraat, Brugstraat, J. v Cuijkdijk, GASSEL: Graafsedijk, BEERS: Elstweg, Jan v Daalstraat, Burg. Thijssenstraat, CUIJK: Grotestraat, Beerseweg, van Galenweg, via doorsteek fietspad vervolg Beerseweg, Molenstraat, Louis Jansenplein, Korte Molenstraat, Grotestraat, Maasstraat, pontonbrug, MOOK: Cuijksesteeg, Kanaalweg, Kerkstraat, Raadhuisplein, Rijksweg N 271,

50 KM

OVERASSELT: Schoonenburgseweg, Kruisbergsestraat, Oude Kleefsebaan,
Kleefse Veerstraat, Uiterdijksestraat, Maasdijk, Sluisweg, Graafsebrug, GRAVE: Koninginnedijk, Bagijnstraat, Hoofschestraat, Klinkerstraat, Brugstraat, J. v Cuijkdijk, Vegetasscheweg, Maasveld, GASSEL: Hoeve, Sehoolstraat, Dorpsstraat, Ten Holtweg, Graafsedijk, BEERS: Elstweg, Dr. Moonsweg, Jan v Daalstraat, Burg. Thijssenstraat, Grotestraat, Kruisstraat, Gildeweg, Heuf, Graafsedijk, VIANEN: Berkenkamp, Franssenstraat, CUIJK: Franssenstraat, Beversestraat, Bontsestraat, Molenstraat, Louis Jansenplein, Korte Molenstraat, Grotestraat, Maasstraat, pontonbrug, MOOK: Cuijksesteeg, Kanaalweg, Kerkstraat, Raadhuisplein, Rijksweg N 217,

Alle afstanden 

RW-N271, via MALDEN naar NIJMEGEN: St Annastraat, Keizer Karelplein, ventweg Oranjesingel, Wilhelminasingel, Waldeck Pyrmontsingel, Wedren/Julianaplein.

Militairen

Intocht vanaf St.Annastraat ter hoogte van Scheidingsweg en Grootstalselaan, hier voegen zich tevens de muziekgezelschappen in .  

Muziekgroepen

Na Keizer Karelplein, Oranjesingel, ventweg op, Wilhelminasingel, Guyotstraat, en Groesbeekseweg.

Militairen

Hier staan tevens bussen opgesteld voor terugtocht naar tentenkamp HEUMENSOORD.

Informatie Kees Knapperstocht

Hoewel ik dit jaar deze tocht niet loop (we gaan naar Lisse) wil ik er toch reclame voor maken. Ik heb deze tocht namelijk al een aantal maal wel gelopen 

Bron : Internetbode 25 maart 2007 www.internetbode.nl

ROOSENDAAL - Op zaterdag 31 maart a.s. organiseert de wandelafdeling van ARSV Thor voor de 8e keer deze Boswandeltocht. Deze boswandeltocht wordt weer gehouden ter ere van de man die aan de wieg stond van de afdeling wandelen. Zijn vrouw Toos neemt voor hem nog steeds de honneurs waar aan de inschrijftafel.

Lees verder...

Horeca gaat toch voor feest

Bron : VierdaagseNijmegen.com

Horecabond accepteert ‘met pijn’ verhoging van pachtprijzen.

De kou lijkt uit de lucht tussen de horeca-ondernemers en het ACBN, de organisatie van de Vierdaagsefeesten. Ze gaan weer voluit meedoen aan de feestweek. Al blijft de afdeling Nijmegen van de Horecabond wel mopperen over de verhogingen van de pachtprijzen tijdens de feestweek. „Met pijn in ons hart accepteren we die”, zegt Wil van Dekken. Hij denkt dat veel kroegen nu de bierprijs zullen optrekken.
Overigens hebben de ondernemers geen kritiek op de wijze waarop het ACBN de feesten organiseert. Ook hebben ze niet het idee dat de organisatie geld over de balk gooit of onterecht hoge pachtpijzen vraagt. De horecabond beseft dat het van groot belang is dat de kwaliteit van de feesten overeind blijft. „Die ene week heeft effect op het hele jaar. Mensen komen op andere dagen in het jaar terug.”

Lees verder...

Vier deskundigen om Vierdaagse 2007 veilig uit te kunnen lopen

Sportpsycholoog Rico Schuijers, inspanningsfysiologe Maria Hopman, weerkundige Jules Geirnaerdt en Eric Lagerwey, deskundig op het gebied van crisiscommunicatie, gaan de Vierdaagse- leiding dit jaar adviseren.Dit meld de Gelderlander in haar dagblad vandaag.
De adviesgroep is een van de aanbevelingen van de landelijke commissie- Hermans die onderzoek deed naar het dramatische verloop van het wandelevenement, vorig jaar.
Lees verder...

Inschrijfnummer

50 – A - 577

 

Mijn bevestigingskaart lag woensdag 21 maart in de bus.

Kaart 1

Kaart 2

Wandeltochten voor de Vastenaktie

Bron Internetbode editie Roosendaal 18 maart 2007

NISPEN - Vastenaktie roept ons op om te gaan voor Ghana. Dit nemen we wel heel letterlijk: dit jaar zijn er vier wandeltochten uitgezet. U kunt kiezen voor de afstanden van 5, 10, 15 of 20 kilometer. Het vertrekpunt is Dorpshuis Nisipa tussen 9.00 en 13.00 uur. De opbrengst gaat naar Nkwanta, Ghana. Iedereen is welkom.

In tegenstelling tot voorafgaande jaren is de wandeltocht zonder opdrachten en kan er al vanaf 9.00 uur worden gestart.

Lees verder...

Wordt de Vierdaagse bedreigd door strengere regels natuurbescherming?

Bron : http://www.goudenkruisdragers.nl/ (19 maart 2007)

Begin maart heeft de heer Atsma, lid van de Tweede Kamer, kamervragen gesteld aan de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, waarin hij ‘spijkerharde garanties’ vroeg om het voortbestaan van onder meer de Vierdaagse zeker te stellen. Veel media hebben hieraan aandacht besteed. Waarover gaat het?

Het ministerie is bezig een Europese richtlijn te implementeren, wat ertoe heeft geleid dat over de honderd gebieden in Nederland officieel zijn aangewezen als ‘Natura-2000 gebied’. Dit zijn gebieden waar straks strenge regels gaan gelden. Iemand die wil opkomen voor de belangen van een zeldzaam kikkertje, een bijzondere vogel of een prachtige bloem, kan straks een evenement als de Elfstedentocht of onze Vierdaagse compleet dwarsbomen. Vanuit de agrarische sector zijn al veel bezwaren gekomen, maar ook het bedrijfsleven heeft zich inmiddels geroerd.

Lees verder...

Heineken betreurt besluit ACBN

Bron : http://www.degelderlander.nl/ (15 maart 2007)

Bierbrouwer Heineken betreurt het besluit van het ACBN geen sponsor van de Vierdaagsefeesten meer te mogen zijn.

"We hebben eenzijdig van het ACBN (organisatie van de Vierdaagsefeesten, red.) te horen gekregen dat die ons niet meer als sponsor aan wil merken", zegt Peter Everts van Heineken in Amsterdam. "Wij betreuren dat. We hebben jaren energie en tijd gestoken in samenwerking met het ACBN. Jammer dat dit besluit nu genomen is." Volgens Everts heeft Heineken altijd een vast jaarlijks bedrag aan sponsorgeld overgemaakt.

Lees verder...

Duizend wandelaars op pad voor Gertrudistocht

Bron : http://www.bndestem.nl/ (19 maart 2007)

Je struikelde er nog net niet over, maar wie zaterdag in de binnenstad vertoefde, liep bij alle monumenten wandelaars tegen het lijf die meededen aan de Gertrudistocht.

De weersomstandigheden waren ideaal en maar liefst 750 wandelsportliefhebbers trokken de wandelschoenen aan. Ze konden kiezen uit vijf afstanden: 6, 12, 18, 25 en 40 kilometer.

Lees verder...

Ingelaste wandeling (Nispen loopt voor Ghana) 25 maart 2007

Op 25 maart 2007 is er in Nispen (bij Roosendaal) is er in het kader van de vastenactie een wandeltocht waarvan de opbrengst ten goede komt aan een project in Ghana. Deze tocht heb ik geplaatst in mijn wandelprogramma.

Informatie (Bron : http://www.bndestem.nl/ 15 maart 2007)

In het kader van de Vastenactie heeft Parochie De Ark dit jaar vier wandeltochten uitgezet. Er kan gekozen worden voor de afstanden 5, 10, 15, en 20 kilometer.

Het vertrekpunt is bij Dorpshuis Nisipa tussen 9.00 uur en 13.00 uur. Deelname voor volwassenen kost drie euro. Kinderen tot en met twaalf jaar betalen een euro vijftig. De opbrengst gaat naar Nkwanta in Ghana (West-Afrika). Vastenactie leent hun geld, zodat ze hun inkomen kunnen verdienen met de verkoop van eigengemaakte producten. Dit jaar is de wandeltocht zonder opdrachten en kan er al vanaf 9.00 uur gestart worden.

'Dan zoeken ze 't maar uit op het Ivensplein'

Bron : http://www.degelderlander.nl/  (17 maart 2007)

Vorig jaar betaalde hij 5100 euro voor het vermaakcentrum op het Joris Ivensplein, onderaan de Lange Hezelstraat.

Nu heeft Theo de Goeij een brief gekregen van de organisator van de Vierdaagsefeesten, het Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN). Of hij dit jaar maar 13.071 euro wil neertellen. Ook voor zijn terras van café Goesting aan Plein '44 moet hij 7500 euro betalen. Dat is 20.000 euro voor plein en terras. "Dat zijn klappen. En daar komt bij dat artiesten ook elk jaar meer vragen. Voor zanger Jannes betaalde ik vorig jaar 2500 euro, nu vraagt hij 3500 euro voor een optreden." Theo de Goeij is sinds 2005 de uibater van het Joris Ivensplein, een vermaakcentrum zoals dat heet. Het eerste jaar tapte hij Heineken - bier, zo was bepaald door het ACBN dat een deal met de brouwer had. Maar De Goeij die in zijn café Jupiler tapt, wilde vorig dit bier ook schenken op het Joris Ivensplein. Dat lukte. " Brouwer Inbev betaalde daarvoor 2500 euro aan het ACBN. Ik heb toen vervolgens al flink onderhandeld met Inbev om een lagere prijs te bedingen. Maar meer zit er niet in." Veel horeca - ondernemers zijn niet in staat de verhoogde terraspachtte betalen, denkt De Goeij.

Lees verder...

Horeca gooit kont tegen de krib

Bron : http://www.degelderlander.nl/  (17 maart 2007)

De Nijmeegse horeca - ondernemers dreigen zich massaal terug te trekken uit de Vierdaagsefeesten.

"Als de organisatie vasthoudt aan de absurde verhoging van de pachtprijzen, vragen we simpelweg geen vergunning voor een terras aan", zegt Bas Neienhuijsen van het Bascafé en de Tempelier.

Lees verder...

Horeca: rem op Zomerfeesten

Bron : http://www.degelderlander.nl/  (13 maart 2007)

Dinsdag, 13 maart 2007 - NIJMEGEN - De Koninklijke Horecabond afdeling Nijmegen vindt dat de Zomerfeesten tijdens de Vierdaagse een maatje te groot zijn geworden.

Volgens horecavoorzitter Marijke Bouwmeister, mag de programmering wat naar beneden bijgesteld worden. "De feesten zijn uit hun jasje gegroeid. Het moet alsmaar groter, betere artiesten, meer kwaliteitsprogramma's. Dat vraagt telkens om een verhoging van de budgetten.
Voor veel horecaondernemers, de eigenaren van gewone café's, is de grens van wat zij kunnen bijdragen bereikt, misschien wel overschreden.".Zij denkt dat het tijd is om na te denken over wellicht een bescheidener programma. Want met meer goede artiesten wordt het feest niet altijd leuker en interessanter voor ondernemers. Want de kosten voor ondernemers lopen snel op, legt zij uit.

Lees verder...

Meer inschrijvingen eerste inschrijfperiode (Vierdaagse geeft langer gelegenheid voor aanmelden op maandag)

Bron : http://www.4daagse.nl/

Van de eerste periode om in te schrijven voor de 91ste Vierdaagse hebben 33.323 mensen gebruik gemaakt. Dat zijn er 2.937 meer dan vorig jaar na het verstrijken van Inschrijfperiode 1. De grotere belangstelling houdt volgens Stichting DE 4DAAGSE verband met de afgelasting van de Vierdaagse in 2006 na de eerste wandeldag. “Veel wandelaars hebben zichzelf toen beloofd de tocht der tochten dan in ieder geval dit jaar te volbrengen."

Lees verder...

Nachtmars treft het met buitengewoon weer

Bron : http://www.bndestem.nl/  

Maandag 12 maart 2007 - ROOSENDAAL - Een mars van 100 of 110 kilometer en dan ook nog eens de hele nacht doorwandelen is geen geringe opgave.

Maar het scheelt wel als het zulk weer is als het afgelopen weekend tijdens de nachtmars door West-Brabant. "Buitengewoon mooi wandelweer, zo mooi hebben we het nog nooit eerder getroffen", zei marsleider Frans Sloekers toen hij gistermorgen rond tien uur met de volgwagen terugkeerde op het Thorhonk in Roosendaal, waar de tocht zaterdagmiddag om vier uur was gestart. Het aantal deelnemers was met 170 ook iets groter dan in voorgaande jaren. Van die 170 deden er 85 mee aan de 100 en 110 kilometer, de anderen kozen voor of de 80 kilometer vanuit Zevenbergen, of de 50 kilometer vanuit Steenbergen. Om tien over zeven gisterochtend meldde de eerste lange afstandsloper zich in de kantine van Thor, dat was de Belg Ruud DeRovere. Vijf minuten later arriveerde de eerste vrouwelijke loper, Jennie Bergs uit Roosendaal. Door het mooie weer waren er ook minder uitvallers. Acht deelnemers haalden de eindstreep niet. De een omdat hij zijn eigen mogelijkheden had overschat, de ander omdat hij nog niet genoeg getraind had en een derde 'omdat hij het gewoon niet meer zag zitten'.

Meer wandelaars Vierdaagse

Bron : www.eindhovensdagblad.nl/

NIJMEGEN - Tijdens de eerste inschrijfperiode voor de 91e Vierdaagse van Nijmegen hebben zich 33.323 mensen aangemeld voor het wandelevenement. Dat zijn er bijna 3000 meer dan vorig jaar in dezelfde periode.

Dat heeft de stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen zaterdag bekendgemaakt.
Lees verder...

Nachtmars door Brabant alleen voor echte diehards

Bron : http://www.bndestem.nl/ (6 maart 2007)

Dinsdag 6 maart 2007 - ROOSENDAAL - De echte diehards op wandelgebied hebben het tweede weekend van maart al lang omcirkeld in hun agenda staan. Dan immers staat de nachtwandeling door West-Brabant op het programma. Het komend weekend wordt die monstertocht (ook wel aangeduid als de Parijs-Roubaix voor wandelaars) voor de vijftiende keer gehouden.

De start is 's middags om vier uur op het sportpark Vierhoeven in Roosendaal, de volgende ochtend tussen zeven en acht worden daar de eerste wandelaars terugverwacht. Die hebben er dan, al naar gelang de afstand die ze hebben gekozen, 100 of 110 kilometer opzitten.

Lees verder...

Aanmeldingen 4Daagse 1ste Ronde

1ste Ronde

5 februari 2007 : 6.819

6 februari 2007 : 12.391

7 februari 2007 : 14.706

8 februari 2007 : 16.466

11 februari 2007 : 19.273

12 februari 2007 : 20.852

13 februari 2007 : 21.906

14 februari 2007 : 22.634

15 februari 2007 : 23.207

18 februari 2007 : 24.808

19 februari 2007 : 25.308

20 februari 2007 : 25.832

21 februari 2007 : 26.246

22 februari 2007 : 26.595

25 februari 2007 : 27.484

26 februari 2007 : 28.481

27 februari 2007 : 28.963

28 februari 2007 : 29.343

1 maart 2007 : 29.660

4 maart 2007 : 30.335

5 maart 2007 : 31.264

6 maart 2007 : 31.699

7 maart 2007 : 32.342

8  maart 2007 : 32.768

9 maart 2007 : 33.323

(Nog 15.677 plaatsen beschikbaar)

LAATSTE DAG  1ste Ronde !!!!!!

Wandel mee met de Gertrudistochten

Bron : http://www.uitinbrabant.nl/uib/bergenopzoom/site/nieuws/Cultuurnieuwsdetail/A_24819511.html?Wandel-mee-met-de-Gertrudistochten 

De tochten brengen je via de Bergse binnenstad, naar de Bijmoerpolder en Halsteren. Om tenslotte in de bossen rondom GGZWNB Halsteren en recreatiegebied de Heide volop te genieten van het ontluikende voorjaar.

Centraal temidden van de twee grootste havensteden ter wereld, Antwerpen en Rotterdam, vinden we Bergen op Zoom. Een vestingstad met vele monumentale gebouwen, smalle straatjes en eigenzinnige pleintjes, gelegen tussen de voormalige Oosterschelde en uitgestrekte bossen. Op 17 en 18 maart 2007 de startplaats van de Gertrudistocht, met wandelingen door de historische binnenstad langs een wandelpark, een oude stadswal, Ravelijn “Op den Zoom”, over de binnenplaats van het stadspaleis “Markiezenhof” en op de markt het oude stadhuis en de Gertrudiskerk.

Lees verder...

'Sport mag niet lijden onder natuurbehoud'

Bron : http://www.degelderlander.nl/

DEN HAAG (ANP) - Bescherming van de natuur mag er niet toe leiden dat grote sportevenementen, zoals de Elfstedentocht, de Nijmeegse Vierdaagse of de Amstel Gold Race moeten verdwijnen. Dat vindt het CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma.  

In schriftelijke vragen wil hij spijkerharde garanties van minister Gerda Verburg van Natuur en staatssecretaris Jet Bussemaker van Sport dat deze populaire sportevenementen doorgang kunnen vinden. ,,Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van onze samenleving'', aldus het Kamerlid.
Volgens Atsma maken de organisatoren van deze evenementen zich zorgen over het voortbestaan van deze sportgebeurtenissen. Aanleiding vormen Europese regels voor natuurbehoud, die de lidstaten verplichten beschermde natuurgebieden aan te wijzen waar strenge regels gelden voor het behoud van flora en fauna.
Jan Oostenbrug, ijsmeester van de Elfstedentocht, is het helemaal met Atsma eens. Vorige maand heeft Oostenbrug in zijn functies als voorzitter van de Friese IJsbond samen met de KNSB een brief gestuurd aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). In die brief kaart Oostenbrug de natuurregels aan.
,,We zijn in dit land doorgeslagen in de regelgeving. De tocht loopt door vier geregistreerde natuurgebieden en daar hebben we melding van gemaakt'', aldus Oostenbrug.
Hij rekent dan ook op coulantie van het ministerie als de Elfstedentocht weer gehouden wordt.Een woordvoerster van het ministerie van LNV zei in een reactie dat het ministerie de organisaties van de grote sportevenementen niet dwars wil zitten.

Terrassen tijdens Vierdaagse fors duurder

Bron : http://www.eindhovensdagblad.nl/  3 maart 2007

NIJMEGEN - Het evenementenbureau dat de Vierdaagsefeesten van Nijmegen organiseert, verhoogt de pachtprijzen van de terrassen met 18 tot 150 procent. Dat is volgens de organisatie nodig om de sterk gestegen leges en precario te kunnen betalen.

De Vierdaagsefeesten zijn het grootste meerdaagse publieksevenement van Europa. Meer dan een miljoen mensen bezoeken het stadscentrum in die week. Om de pijn voor de talloze terrashouders te verzachten heeft de organisatie tevens besloten dat zij in het vervolg zelf met brouwerijen mogen onderhandelen over hectoliterkortingen, zo bleek zaterdag. In Nijmegen liggen op verschillende plekken ondergronds permanente bierleidingen, om aan de gigantische vraag tijdens de Vierdaagseweek te kunnen voldoen.

Twee dagen wandelen in en om Bergen

Bron : http://www.bndestem.nl/ (1-3-2007) 

Donderdag 1 maart 2007 - BERGEN OP ZOOM - Wandelsportvereniging De Wandelende Krabben houdt zaterdag 17 en zondag 18 maart voor de negentiende keer de Gertrudiswandeltocht.

Een evenement waar jaarlijks ruim duizend wandelaars op af komen. De deelnemers kunnen kiezen uit de afstanden 6, 12, 18, 25 en 40 kilometer. Het vertrek is bij het Markiezaatcollege aan de Nobellaan. Alle afstanden gaan langs de historische gebouwen in het centrum. De start is tussen 8.00 en 14.00 uur. Deelnemers aan de 25 en 40 kilometer vertrekken voor 10.00 uur, 18 kilometer voor 12.00 uur, 6 of 12 kilometer voor 14.00 uur.

Eerste 30.000 lopers Vierdaagse aangemeld

Bron : http://www.gelderlander.nl/

Vrijdag, 2 maart 2007 - NIJMEGEN - De inschrijving voor de 91ste Vierdaagse verloopt naar verwachting: zo'n 30.000 lopers hebben zich al aangemeld.

Het gaat om wandelaars die vorig jaar, toen de Vierdaagse na een dag werd afgelast wegens extreme hitte, gestart zijn. Die kunnen zich nog tot en met volgende week vrijdag aanmelden.

Lees verder...

Inschrijfgeld betaald

Afschrijving

20-02-2007

 

 

532149319

 

   

 

STG INT VIERDAAGSE
……/……..
DEBNR. …… FACTUUR ……..
INSCHRIJFGELD VIERDAAGSE 2007

 

-30,00

 

Dinsdag 20 februari is mijn inschrijfgeld voor de Vierdaagse afgeschreven.

Vierdaagsenieuwtjes

Bron : http://www.goudenkruisdragers.nl/  

Aanmeldtijden op maandag verruimd

Op de bevestigingskaart die iedereen na geaccepteerde inschrijving zal ontvangen, wordt bekend gemaakt dat de aanmeldtijd op maandag 16 juli 2007 zal worden verruimd van ’s ochtend 09.00 uur tot ’s avonds 20.00 uur. Tot en met 2006 sloten de aanmeldbureaus onverbiddelijk om 17.00 uur. Tegelijk heeft zich inmiddels al twee achtereenvolgende jaren op de maandag voor de Vierdaagse een ‘verkeersinfarct’ rondom de stad Nijmegen voorgedaan, waardoor veel wandelaars (die per auto naar Nijmegen kwamen) in nauwelijks op te lossen files terechtkwamen. Los van het feit dat de gemeente Nijmegen hard werkt aan een nieuw mobiliteitsplan voor de Vierdaagse, dat onder meer in nieuwe en goede transferia voorziet, en het feit dat op termijn een nieuwe Waalbrug zal worden aangelegd, wordt de wandelaars voor 2007 de gelegenheid geboden om tot 20.00 uur de aanmeldformaliteiten te vervullen. Dat dit betekent dat kaartjes voor de Vlaggenparade dan niet meer beschikbaar zijn, moge logisch zijn.

In 2008 al op zondag aanmelden?

In verband met de problematiek van de enorme verkeersdrukte in en rond Nijmegen op de maandag voorafgaand aan de Vierdaagse, studeert het Vierdaagsebestuur op de mogelijkheid om de wandelaar nog verder tegemoet te komen. Voor 2008 kan dit tot gevolg hebben dat de aanmelding al mogelijk wordt vanaf de zondag voorafgaand aan de Vierdaagse. Er wordt (nu al) hard gewerkt aan de voorbereidingen om voor 2008 mogelijk te maken dat bijvoorbeeld de deelnemers die woonachtig zijn in Nijmegen of de omgeving, of die bijvoorbeeld al daarvoor neerstreken op hun tijdelijke adressen, vanaf zondag 13.00 uur de aanmelding te realiseren. Dit betekent dat ernaar wordt gestreefd de Start- en Finishlocatie in 2008 al vanaf zondagmiddag volledig ter beschikking te stellen aan de wandelaars. Op dit moment wordt onderzocht of de honderden vrijwilligers in voldoende mate de bereidheid hebben om hun werkzaamheden met een dag uit te breiden.

Lees verder...

Nieuws over de 91e Vierdaagse

Bron : http://www.goudenkruisdragers.nl/

Belangrijke wijziging startprocedure 40 km

Het Vierdaagsebestuur heeft medio februari bekend gemaakt dat er een belangrijke wijziging in de procedure van de 40 km-start (individuelen vanaf De Wedren) zal gaan plaatsvinden. In een reactie op de aanhoudende stroom klachten over te lange wachttijden, inclusief de absolute top 1 irritatie over de voorkruipers, heeft men besloten in het belang van de wandelaars de 40 km-start in twee groepen te laten plaatsvinden. Hieronder publiceren wij de uitleg over de regeling die vanaf 14 februari 2007 ook op de website van de Vierdaagse is gepubliceerd.

Lees verder...

Vierdaagsefeest sluit eerder

Bron : Nieuwsbrief VierdaagseNijmegen.com 

Podia, terrassen en kraampjes op slotdag uur eerder dicht.

De podia, terrassen en kraampjes moeten dit jaar op de vrijdag van de Vierdaagsefeesten een uur eerder dicht. De podia en kraampjes sluiten dan om 1 uur ( was 2 uur), de terrassen om 2 uur ( was 3 uur). Doel: ongeregeldheden voorkomen. De cafés blijven wel gewoon tot in de vroege uurtjes open.
„ De Vierdaagsefeesten verlopen over het algemeen prima, maar op de slotavond is er op het allerlaatste moment vaak sprake van een gespannen sfeer”, aldus burgemeester Thom de Graaf. „ Mensen zijn dan moe en er is over het algemeen veel alcohol in de man en in de vrouw.”

Lees verder...

Meer wandelaars in Zeeuwse Kustmarathon

Bron : http://www.pzc.nl/  8 februari 2007

GOES - De organisatie van de Zeeuwse Kustmarathon heeft het maximumaantal deelnemers verhoogd van 1750 naar 2000.

Dinsdagavond om kwart over zeven was de 1750e inschrijving binnen. In amper vier weken tijd was daarmee de wandeltocht over 42 kilometer en 195 meter van Burgh-Haamstede naar Zoutelande volgeboekt. Het evenement wordt pas op 7 oktober van dit jaar gehouden.

Vanwege de overweldigende belangstelling heeft de organisatie de limiet iets verhoogd. ,,Maar 2000 is het absolute maximum'', stelt Lein Lievense. ,,Meer deelnemers kunnen we dit jaar niet verwerken. Vooral bij de start in Burgh-Haamstede wordt anders de drukte te groot.''

Om alles in goede banen te leiden, wordt zondagmorgen 7 oktober in drie groepen gestart. Over de exacte vertrektijden overlegt de organisatie nog.

De maaltijd in finishplaats Zoutelande komt ondanks de grote belangstelling niet in het gevaar. Waarschijnlijk kunnen de deelnemers in diverse etablissementen een maaltijd krijgen.

Broer start ook wandelweblog

Omdat mijn broer sinds begin februari 2007 zijn telefoonaansluiting heeft ingeruild voor ADSL is ook hij begonnen met een eigen "wandelweblog".

De titel van de weblog is "Tullepetaonse Walker".

Een Tullepetaon is een inwoner van Roosendaal in carnavalstijd. Ook mijn broer hoopt dit jaar voor de 11de maal de Vierdaagse van Nijmegen te voltooien.

Vlag

 

Wandelmarathon heeft al meer dan duizend deelnemers

Bron : http://www.pzc.nl/ (2 februari 2007)

ZOUTELANDE - De organisatie van de wandeltocht van de Zeeuwse Kustmarathon had gisteravond om acht uur al 1025 inschrijvingen gekregen. De Wandelmarathon wordt pas over acht maanden gehouden, op 7 oktober.

Het aantal van duizend deelnemers werd gistermiddag in minder dan vier weken bereikt. De organisatie heeft het maximumaantal op 1750 gesteld. „Het gaat ongelooflijk snel. We zouden misschien wel drieduizend wandelaars kunnen inschrijven, maar meer dan 1750 kunnen we echt niet verwerken“, zegt Lein Lievense, het hoofd van de organisatie. „Anders wordt het te druk bij de start in Burgh Haamstede, de finish in Zoutelande en bij de broodjes en soep na afloop.“

Lees verder...

'Hoeveel dagen duurt de Vierdaagse?'

Bron : http://www.gelderlander.nl/  

Dinsdag, 6 februari 2007 - NIJMEGEN - Hij heeft het gevoel dat de Vierdaagse niet aan populariteit heeft ingeboet. "Ik heb geen reden bezorgd te zijn.".

telefoniste

Op het Vierdaagsebureau aan de Groesbeekseweg wordt druk getelefoneerd. Wandelaars die vorig jaar ook meededen, kunnen zich sinds gisteren voor de 91ste Vierdaagse inschrijven. Foto: Do Visser/De Gelderlander

Marsleider Wim Jansen van de Nijmeegse Vierdaagse verwacht op dinsdag 17 juli weer zo'n 43.000 wandelaars op de Wedren. Gisteren begon de inschrijving voor degenen die vorig jaar op de eerste wandeldag van start zijn gegaan. En liep het weer als vanouds storm op het Vierdaagsebureau aan de Groesbeekseweg in Nijmegen.

De Vierdaagse van 2006 was er een om snel weer te vergeten. Op de eerste dag overleden twee wandelaars en werd besloten de mars af te gelasten. De hitte maakte het onverantwoord de wandelaars nog meer dagen op pad te sturen.

Lees verder...

Nog meer inschrijvingen

Nu ik toch aan het inschrijven was heb ik me ook direct maar ingeschreven voor:

12 mei 2007 : I care tocht

http://www.pinkangels.nl/

7 oktober 2007 : Strandmarathon Zeeland

http://www.marathonzeeland.nl/

Eerder had ik me al ingeschreven voor:

21 april 2007 : Bloesemtocht Geldermalsen

http://www.rodekruisbloesemtocht.nl/

Maandag 5 februari 2007 19.46u : Het is WEER gebeurd!

InschrijvingMaandag 5 februari 2007 om 19.46u heb ik de onderstaande mail ontvangen: 

Beste MJHE Kouters,

Hartelijk dank voor uw inschrijving. Hieronder staan de gegevens die wij van u ontvangen hebben.

Wilt u een wijziging doorgeven, schrijf dan niet opnieuw in, maar stuur een e-mail met vermelding van uw inschrijfnummer, geboortedatum en achternaam naar: inschrijving@4daagse.nl

Uw gegevens:

Naam : MJHE Kouters

Geslacht : M

Nationaliteit : Nederland

Adres : **************** **, **** **, ROOSENDAAL

E-mailadres : ********@***.nl

Telefoonnummer(s) : vast: **********, mobiel: **********

Lid KNBLO-NL : ja, Lidnummer : ******

Afstand : 50

Beloning : 11

Certificaat : nee

Inschrijfgeld via

Automatische incasso : 34,- Euro

Rekeningnummer : *******

T.n.v. rekeninghouder : MJHE Kouters

Te : ROOSENDAAL

Bij verwerking van uw inschrijving zal - indien van toepassing - het lidnummer KNBLO-NL met bijbehorende naam gecontroleerd worden. Wanneer dit overeenkomt met de ledenadministratie van KNBLO-NL, wordt de korting van 4,- Euro toegekend. Zodra het verschuldigde inschrijfgeld van uw rekening is afgeschreven, ontvangt u binnen 6 tot 8 weken per post een bevestigingskaart.

Voor vragen of meer informatie zijn wij bereikbaar op werkdagen van 13:00-16:30 uur via 0900-4322473 (15 ct/m ).

Met vriendelijke groet,

Centrale Administratie

Stichting DE 4DAAGSE

P.S. : Privé gegevens zijn vervangen door sterretjes

Laatste nieuwtjes Vierdaagse in aantocht (Foto weblog in dit artikel)

Bron : www.goudenkruisdragers.nl (3 februari 2007)

In het onderstaande artikel (over laatste nieuwtjes van de Vierdaagse) staat een foto van mijn weblog.

Het bestuur ziet met genoegen hoe het afgelopen jaar onze internetsite door meer en meer mensen bezocht wordt. Niet alleen voor het laatste nieuws, maar ook voor onze foto's, verhalen en informatie over de Nijmeegse Vierdaagse. We denken dan ook hard na over de toekomst van onze site als informatiebron over de Vierdaagse. Ook onze leden weten immers de weg naar SMS'jes, nieuwsbrieven via de e-mail en interactieve internetsites (zoals het Vierdaagseforum) steeds vaker te vinden!

sMSSMS

MarktplaatsMarktplaats

WeblogWeblog

WikipediaWikipedia

Lees verder...

Inschrijflimiet wederom bepaald op 49.000 wandelaars

(Persbericht 2-2-2007 http://www.4daagse.nl/

Inschrijving voor 91ste Vierdaagse op 5 februari open

Vanaf maandag 5 februari is het mogelijk in te schrijven voor de 91ste Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, die van 17 tot en met 20 juli wordt gehouden. Net als in voorgaande jaren zijn er twee inschrijfperioden en is de inschrijflimiet bepaald op 49.000.

De eerste inschrijfperiode, waarin een startbewijs voor de 91ste Vierdaagse gegarandeerd is, is voor wandelaars die in 2006 op 18 juli daadwerkelijk van start zijn gegaan én voor iedereen die dit jaar de 12-jarige leeftijd bereikt. Inschrijfperiode 1 loopt van maandag 5 februari tot en met vrijdag 9 maart.
Tijdens de tweede inschrijfperiode –van maandag 12 maart tot en met vrijdag 13 april- kunnen alle andere belangstellenden zich laten registreren voor een startbewijs. Inschrijven kan via internet (www.4daagse.nl) en schriftelijk.

Lees verder...

Maandag begint 1ste inschrijfronde 91ste Vierdaagse

Maandag 5 februari 2007 (0.00u) begint de 1ste inschrijfronde voor de 91ste Vierdaagse. Deze zal duren tot en met vrijdag 9 maart 2007 (24.00 uur)

Tot de inschrijving in de eerste periode is toegelaten:

 • degene die op de eerste wandeldag van de 90e Vierdaagse reglementair van start is gegaan.
 • degene die is geboren in het kalenderjaar 1995.
  Inschrijven is alleen mogelijk op de voor de inschrijver geldende reglementaire of keuzeafstand.

Onderscheid naar geslacht in 2009 voor 60 jaar en ouder opgeheven.

Uit artikel 3a van Regeling Afstanden en Beloningen uit het Vierdaagsereglement (www.4daagse.nl ) blijkt dat er per 2009 geen onderscheid meer wordt gemaakt in geslacht voor deelnemers van 60 jaar en ouder.

Artikel 3a.
In 2009 wordt vanaf het jaar waarin de deelnemer de leeftijd van zestig jaren bereikt, het onderscheid naar geslacht volledig opgeheven. Vanaf 2007 geldt behoudens het reeds bepaalde in artikel 3, het navolgende overgangsrecht. Voor 2008 geldt voor mannelijke deelnemers als geboortejaar waarin zij reglementair gedurende vier dagen de dagelijkse afstand van 30 km moeten afleggen (naast het geboortejaar 1944) het geboortejaar 1945, 1946, of 1947 voor 2009 het geboortejaar 1948 of 1949.

Geen wijziging route Vierdaagse

Bron : www.vierdaagsenijmegen.com

Op verzoek van Defensie heeft de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse de gemeente Beuningen verzocht om de route in Beuningen te wijzigen. Aan de voorgestelde routewijziging (Wilhelminalaan – Van Heemstraweg) kleven nogal wat nadelen. Nadelen zijn bijvoorbeeld de slechte bereikbaarheid en bevoorrading van het winkelcentrum Beuningen en de Beuningse Plas. Vanuit veiligheidsoogpunt komen er bereikbaarheidsproblemen. Bovendien wordt de route er niet echt ‘wandelvriendelijker’ op. Daarom is door de gemeente Beuningen besloten dat de route de oude weg door het centrum van Beuningen via de Burgemeester Geradtslaan blijft volgen.

Wandeling met snert toe bij De Losse Feeter

Bron : www.bndestem.nl (15 januari 2007)

Maandag 15 januari 2007 - ETTEN-LEUR – Winter of niet, wandelvereniging De Losse Feeter houdt op zondag 21 januari een winterwandeling, met snert toe.

Er zijn routes uitgezet van tien, twintig of dertig kilometer. De route wordt bij de inschrijving verstrekt. Het startpunt is bij Café Markzicht, Markt 50.

De vertrektijden zijn vanaf 9.00 uur: voor de 10 km-loop tot 13.00 uur, voor de 20 km tot 11.00 uur en voor de 30 km tussen negen en tien uur.

Bij terugkomst ontvangen de deelnemers een consumptiebon voor een kop erwtensoep. De afmelding is uiterlijk om 17.00 uur.

Voor informatie: Annie de Graaf (tel. 5010216), Levien van Vlimmeren (5033675 of 06-55135620.

Nu ook inspanningsfysiologe en sportpsycholoog in Uitvoerend Comité

Bron : Nieuwsbrief NijmeegseVierdaagse.com

Op uitnodiging van het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE zullen met onmiddellijke ingang nog eens twee vakdeskundigen zitting nemen in het Uitvoerend Comité van de Vierdaagse.

De inspanningsfysiologe dr. Maria Hopman en de sportpsycholoog dr. Rico Schuijers zullen vanaf dit jaar de Vierdaagse adviseren over de gevolgen van bijzondere weersomstandigheden in relatie tot de door de wandelaars te verrichten inspanningen. Lees verder...

Wandelend het nieuwe jaar in

Bron : http://www.bndestem.nl/ (2-1-2007)

Dinsdag 2 januari 2007 - ROOSENDAAL – Niks onuitgeslapen gezichten of duffe koppen. Fris en vrolijk werd begonnen aan de nieuwjaarswandeling van atletiekvereniging Thor in Roosendaal. Veel mensen grepen de wandeling aan om elkaar op de eerste dag van het nieuwe jaar een gezond 2007 toe te wensen.

Nieuwjaarsloop BN De Stem

Veel wandelaars grijpen de nieuwjaarsloop van Thor aan om elkaar het beste voor het nieuwe jaar te wensen. FOTO PETER VAN TRIJEN
Lees verder...

Voorspoedig 2007

Vuurwerk

Voorspoedig 2007